Sin i Cos podany . obliczyć alfa
Sin i Cos podany . obliczyć alfa
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{4}
cos \alpha = \frac{ \sqrt{12} }{4}}\)
jak obliczyć alfe . prosze po kolei powiedziec jak to robić . bo musze wiedzięc do innych przykładów . z góry dzieki za pomoc .
cos \alpha = \frac{ \sqrt{12} }{4}}\)
jak obliczyć alfe . prosze po kolei powiedziec jak to robić . bo musze wiedzięc do innych przykładów . z góry dzieki za pomoc .
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Sin i Cos podany . obliczyć alfa
cos nie bardzo, bo:zjemcie pisze:\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{ \sqrt{2} }{4} \\cos \alpha = \frac{ \sqrt{12} }{4}}\)
\(\displaystyle{ (\frac{ \sqrt{2} }{4})^2+( \frac{ \sqrt{12} }{4})^2= \frac{14}{16} \neq 1}\)
wiec zle przepisales
Sin i Cos podany . obliczyć alfa
przepraszam za błąd :/
poprawka :
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{2}
cos \alpha = \frac{ \sqrt{12} }{4}}\)
poprawka :
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{2}
cos \alpha = \frac{ \sqrt{12} }{4}}\)
- jadzia82
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 08:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Bełchatów
- Pomógł: 1 raz
Sin i Cos podany . obliczyć alfa
\(\displaystyle{ cos ^{2}( \frac{ \alpha }{2} ) = \frac{1}{17}
jak z tego policzyć \alpha ???}\)
jak z tego policzyć \alpha ???}\)
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Sin i Cos podany . obliczyć alfa
zrob podstawienie a/2=t spierwiastkow i pamietaj ze mamy tez wtedy wartosc ujemna, dobra napisze:
\(\displaystyle{ cost= \mp \sqrt{ \frac{1}{17}} \approx \mp 0,2425\\t \approx \mp 76^{o}+2k \pi\\a \approx \mp 152^{o}+2k \pi \\ a \approx 152^{o}+2k \pi \vee a \approx -152^{o}+2k \pi}\)
tylko te stopnie sobie zamien na radiany bo nieladnie to wyglada
\(\displaystyle{ cost= \mp \sqrt{ \frac{1}{17}} \approx \mp 0,2425\\t \approx \mp 76^{o}+2k \pi\\a \approx \mp 152^{o}+2k \pi \\ a \approx 152^{o}+2k \pi \vee a \approx -152^{o}+2k \pi}\)
tylko te stopnie sobie zamien na radiany bo nieladnie to wyglada
- jadzia82
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 08:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Bełchatów
- Pomógł: 1 raz
Sin i Cos podany . obliczyć alfa
pffff betka...Ateos pisze:zrob podstawienie a/2=t spierwiastkow i pamietaj ze mamy tez wtedy wartosc ujemna, dobra napisze:
\(\displaystyle{ cost= \mp \sqrt{ \frac{1}{17}} \approx \mp 0,2425\\t \approx \mp 76^{o}+2k \pi\\a \approx \mp 152^{o}+2k \pi \\ a \approx 152^{o}+2k \pi \vee a \approx -152^{o}+2k \pi}\)
tylko te stopnie sobie zamien na radiany bo nieladnie to wyglada
problem w tym jak to na kole zrobić nie mając kalkulatora i tablic z kątami
- jadzia82
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 08:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Bełchatów
- Pomógł: 1 raz
Sin i Cos podany . obliczyć alfa
no właśnie...Ateos pisze:a jak chcesz zaznaczyc 1/17 na kole ?
to jest zadanie ze zbioru, więc zakładam, że takiego na kolokwium nie będzie
dzieki za pomoc
pozdr