Mam użyć wzorów redukcyjnych do tego
Czy ktoś mógłby po kolei opisać jak to zrobić ? i z czego korzystać .
\(\displaystyle{ cos \frac{10pi}{4}}\)
przepraszam , ale nie wiem jak wstawić " pi " w texie siedze na forum dopiero drugi dzień i prosiłbym o pomoc .
Zastosowanie wzorów redukcyjnych .
- Poodzian
- Użytkownik
- Posty: 187
- Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 62 razy
Zastosowanie wzorów redukcyjnych .
Jeden ze wzorów redukcyjnych: \(\displaystyle{ \cos (\frac{3\pi}{2}+x)=\sin x}\)
Wobec czego: \(\displaystyle{ \cos \frac{10 \pi}{4}=\cos \frac{5 \pi}{2}=\cos (\frac{3 \pi}{2}+\pi)=\sin \pi}\)
I już
Ta wartość jest już pewnie znana
Z kolei kod LaTeX-u dla pi:
Wobec czego: \(\displaystyle{ \cos \frac{10 \pi}{4}=\cos \frac{5 \pi}{2}=\cos (\frac{3 \pi}{2}+\pi)=\sin \pi}\)
I już
Ta wartość jest już pewnie znana
Z kolei kod LaTeX-u dla pi:
Kod: Zaznacz cały
pi