dokładnie jedno rozwiązanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
a91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 152
Rejestracja: 26 mar 2008, o 17:16
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

dokładnie jedno rozwiązanie

Post autor: a91 »

Przy którym z niżej podanych warunków na \(\displaystyle{ \alpha}\) równanie \(\displaystyle{ sin x =0,5}\) ma dokładnie jedno rozwiązanie w przedziale \(\displaystyle{ <0, \alpha >}\)
\(\displaystyle{ A) \alpha >0\\
B) 0< \alpha < \frac{pi}{6} \\
C) 0< \alpha \le \pi\\
D) \frac{pi}{5} < \alpha \le \frac{2 pi}{3}}\)

E) przy zadnym z poprzednich warunków

Klamry tex nie zawadzą...
Awatar użytkownika
Poodzian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 11 paź 2007, o 20:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 62 razy

dokładnie jedno rozwiązanie

Post autor: Poodzian »

Możesz sobie narysować standardową funkcję sinus
W tym samym układzie współrzędnych prostą \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}}\)

Teraz wystarczy odczytać z wykresu ilość miejsc, w których sinus przecina prostą
No i znaleźć ten przedział z zadania, gdzie przecięcie jest dokładnie jedno
ODPOWIEDZ