Za 2 tygodnie mam sprawdzian z funkcji trygonometrycznych, uczac sie do niego napotkąłem kilka trudności właśnie z tego typu zadaniem. Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu.
Zad. Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, wiedzać ze:
\(\displaystyle{ sinx = - \frac{5}{13} i x \in ( pi, \frac{3}{2} pi)}\)
Obliczanie pozostałych funkcji trygonometrycznych
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Obliczanie pozostałych funkcji trygonometrycznych
Skorzystaj z tych wzorów
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha=\frac{cos\alpha}{sin\alpha}}\)
\(\displaystyle{ sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1}\)
\(\displaystyle{ tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ ctg\alpha=\frac{cos\alpha}{sin\alpha}}\)
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Obliczanie pozostałych funkcji trygonometrycznych
żeby wiedzieć jakich znaków są te funkcje
masz trzecią ćwiartkę
zatem sinus ujemny
cosinus ujemny
tangens dodatni
cotangens dodatni
masz trzecią ćwiartkę
zatem sinus ujemny
cosinus ujemny
tangens dodatni
cotangens dodatni
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wieliczka
- Podziękował: 13 razy
Obliczanie pozostałych funkcji trygonometrycznych
acha to ten wierszyk sie tu przydaje dzięki wielkie. tak to jest jak się nie uważa na lekcji-- 2 lutego 2009, 18:20 --a i jeszcze jedno! jaki zapisać warunki dla obliczonych funkcji?? ja to zrobiłem tak , ale nie wiem czy poprawnie
wyliczyłem dla \(\displaystyle{ cosx=- \frac{11}{15}}\)
1.\(\displaystyle{ sinx= \frac{ \sqrt{104} }{15}}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow |sinx|= \frac{ \sqrt{104} }{15} \vee sinx = - \frac{ \sqrt{104} }{15}}\)
2.\(\displaystyle{ tgx = \frac{11}{ \sqrt{104} }}\)\(\displaystyle{ \Rightarrow |tgx|= \frac{11}{ \sqrt{104} } \vee tgxx = \frac{11}{ \sqrt{104} }}\)
3.\(\displaystyle{ ctgx= \frac{ \sqrt{104} }{11}}\)\(\displaystyle{ \Rightarrow |ctgx|= \frac{ \sqrt{104} }{11} \vee ctgx = \frac{ \sqrt{104} }{11}}\)
przedział mam taki
\(\displaystyle{ x \in ( /pi , \frac{3}{2} /pi )}\) czyli 3 połówka zatem \(\displaystyle{ tgx \wedge ctgx}\) - dodatnie
jednak nie mam pewności co do swojego rozumowania, jutro mam test, miedzy innymi z tego
prosze o pomoc
wyliczyłem dla \(\displaystyle{ cosx=- \frac{11}{15}}\)
1.\(\displaystyle{ sinx= \frac{ \sqrt{104} }{15}}\) \(\displaystyle{ \Rightarrow |sinx|= \frac{ \sqrt{104} }{15} \vee sinx = - \frac{ \sqrt{104} }{15}}\)
2.\(\displaystyle{ tgx = \frac{11}{ \sqrt{104} }}\)\(\displaystyle{ \Rightarrow |tgx|= \frac{11}{ \sqrt{104} } \vee tgxx = \frac{11}{ \sqrt{104} }}\)
3.\(\displaystyle{ ctgx= \frac{ \sqrt{104} }{11}}\)\(\displaystyle{ \Rightarrow |ctgx|= \frac{ \sqrt{104} }{11} \vee ctgx = \frac{ \sqrt{104} }{11}}\)
przedział mam taki
\(\displaystyle{ x \in ( /pi , \frac{3}{2} /pi )}\) czyli 3 połówka zatem \(\displaystyle{ tgx \wedge ctgx}\) - dodatnie
jednak nie mam pewności co do swojego rozumowania, jutro mam test, miedzy innymi z tego
prosze o pomoc