Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Tomo1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 11 paź 2008, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 4 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Tomo1989 »

Niby zadanie jest banalne, ale się w nim zacinam

Oto równanie: 2xcos2x+3 = 4cosx

A to moje rozwiązanie:

\(\displaystyle{ 2x cos2x+3 = 4cosx

2x \cdot ( cos^{2}x-1)+4 = 4cosx

4x cos^{2}x-2x+3-4cosx = 0

4x cos^{2}x-4cosx-2x+3 = 0}\)

...
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: bedbet »

Zadanie te wcale banalne nie jest niestety.
Tomo1989
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 11 paź 2008, o 10:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Małopolska
Podziękował: 4 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Tomo1989 »

bedbet pisze:Zadanie te wcale banalne nie jest niestety.
Jednak licze, że ktoś potrafi je rozwiązać
ODPOWIEDZ