Nie rozmumiem tego :
korzystając z definicji funkcji trygonometrycznych, określ znak kazdej z liczb:
\(\displaystyle{ sin \alpha}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha}\)
jeżeli \(\displaystyle{ \alpha \in (2;3)}\)
Pytanie czy to traktuje jako wspołrzdne x,y?
-- 27 stycznia 2009, 22:01 --
bo jeśli tak to sin cos i tg w 1 ćwiartce są dodatnie
Znak funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 16 lis 2008, o 15:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z zadupia
- Podziękował: 8 razy
Znak funkcji trygonometrycznej
Ostatnio zmieniony 27 sty 2009, o 22:54 przez tkrass, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: niepoprawna nazwa tematu, niepoprawny zapis
Powód: niepoprawna nazwa tematu, niepoprawny zapis
-
- Użytkownik
- Posty: 760
- Rejestracja: 18 mar 2008, o 10:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z Lublina
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 177 razy
Znak funkcji trygonometrycznej
regulamin.htm - (patrz III.5) Regulamin wytłumaczy Ci, jak powinieneś nazywać tematy...
A Ciebie obowiązuje punkt II.3 tegoż regulaminu
Okej, przyznaję się do błędu i przepraszam.
A Ciebie obowiązuje punkt II.3 tegoż regulaminu
Okej, przyznaję się do błędu i przepraszam.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2009, o 15:29 przez MagdaW, łącznie zmieniany 3 razy.
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Znak funkcji trygonometrycznej
Nie, ten zapis oznacza tyle co:
\(\displaystyle{ 2< \alpha < 3}\)
Z tego wynika, że:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} < \alpha < \pi}\)
A więc te znaki to:
\(\displaystyle{ \sin \alpha >0}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha <0}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha <0}\)
\(\displaystyle{ 2< \alpha < 3}\)
Z tego wynika, że:
\(\displaystyle{ \frac{\pi}{2} < \alpha < \pi}\)
A więc te znaki to:
\(\displaystyle{ \sin \alpha >0}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha <0}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha <0}\)
Znak funkcji trygonometrycznej
Temat dosyć stary ale doskonale odzwierciedla mój problem.
Nie wiem bowiem skąd wzięło się \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) zamiast \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ \pi}\) zamiast \(\displaystyle{ 3}\), proszę o pomoc i ewentualne wytłumaczenie na tym przykładzie \(\displaystyle{ \alpha \in (5;6)}\)
Nie wiem bowiem skąd wzięło się \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) zamiast \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ \pi}\) zamiast \(\displaystyle{ 3}\), proszę o pomoc i ewentualne wytłumaczenie na tym przykładzie \(\displaystyle{ \alpha \in (5;6)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1456
- Rejestracja: 14 gru 2007, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 198 razy
Znak funkcji trygonometrycznej
Sprawa jest prosta: my tutaj niczego nie zastępujemy. Po prostu \(\displaystyle{ \frac\pi2\approx1{,}57,\ \pi\approx3{,}14}\). Zatem jeśli \(\displaystyle{ \alpha\in(2,3)}\), to \(\displaystyle{ \frac\pi2<2<\alpha<3<\pi}\), czyli \(\displaystyle{ \alpha\in\left(\frac\pi2,\pi \right)}\), a więc jest to kąt z \(\displaystyle{ II}\) ćwiartki układu współrzędnych. Podobnie sprawa się ma z przedziałem \(\displaystyle{ (5,6)}\). Należy oszacować między jakimi wielokrotnościami \(\displaystyle{ \frac\pi2}\) znajduje się ten przedział.