pole

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mlody10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 13 sty 2009, o 20:36

pole

Post autor: mlody10 »

w trojkącie rownoramiennym podstawa ma długośc 6cm a kąt między ramionami ma miarę 50*. oblicz pole tego trojkata
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

pole

Post autor: lukki_173 »

Z tw. cosinusów można policzyć ramiona i następnie pole ze wzoru Herona lub \(\displaystyle{ P= \frac{1}{2}absin\alpha}\) .
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 sty 2009, o 17:11 przez lukki_173, łącznie zmieniany 2 razy.
mlody10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 13 sty 2009, o 20:36

pole

Post autor: mlody10 »

a mozesz podac ten wzor?
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

pole

Post autor: lukki_173 »

Z tw. cosinusów to będzie tak:
\(\displaystyle{ 6^2=x^2+x^2-2x^2cos50^0}\), gdzie:
x-ramię trójkąta
Wzór Herona jest taki:
\(\displaystyle{ P= \sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)}}\), gdzie:
p - połowa obwodu,
a, b, c - boki trójkąta

Ramię tego trójkąta można także policzyć z funkcji trygonometrycznych:
\(\displaystyle{ \frac{3}{x}=sin25^0 \Rightarrow x= \frac{3}{sin25^0}}\)

Niech:
x - długość ramienia trójkąta równoramiennego
Zatem:
\(\displaystyle{ \frac{3}{x}=sin25^0 \Rightarrow x= \frac{3}{sin25^0}\\
P=\frac{1}{2}*x*x*sin50^0\\
P=\frac{1}{2}\frac{3}{sin25^0}\frac{3}{sin25^0}sin50^0 \\

sin50^0 \approx 0,76 \\
sin25^0 \approx 0,42\\}\)


\(\displaystyle{ P= \frac{9*sin50^0}{2sin^225^0}}\)

\(\displaystyle{ P=19 \frac{19}{49}}\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ