udowodnić nierówność
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
udowodnić nierówność
Niech n będzie dowolną liczbą naturalną. Liczby rzeczywiste a1, a2, .... , an są tak dobrane, że dla każdego \(\displaystyle{ x \in R}\) spełniony jest warunek:
\(\displaystyle{ |a_{1} sinx + a_{2} sin2x + ... a_{n} sinnx | \le |sinx|}\)
Udowodnić nierówność:
\(\displaystyle{ |a_{1} +2a_{2} + ... + na_{n}| \le 1}\)
jak zabrać się za to zadanie? może z tw. Lagrange'a?
\(\displaystyle{ |a_{1} sinx + a_{2} sin2x + ... a_{n} sinnx | \le |sinx|}\)
Udowodnić nierówność:
\(\displaystyle{ |a_{1} +2a_{2} + ... + na_{n}| \le 1}\)
jak zabrać się za to zadanie? może z tw. Lagrange'a?
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
udowodnić nierówność
nie rozpatrując modułu, tak na początek, żeby pokombinować.
to dla n=2 wystarczy skorzystać z wzoru sin2x = 2sinxcosx
Jeżeli jest jakiś wzór uogólniony na sin(nx), to może tędy droga ...
-----------
EDYCJA: jeszcze zostaje cos ,musiałbym się dobrze zastanowić nad tym ...
------------------------------------
EDYCJA 2 :
Już coś mam , tylko to spiszę
\(\displaystyle{ |a_{1} sinx + a_{2} sin2x + ... a_{n} sinnx | \le |sinx|}\)
Udowodnić nierówność:
\(\displaystyle{ |a_{1} +2a_{2} + ... + na_{n}| \le 1 |* |sinx|}\)
Mnożymy przez |sinx|
\(\displaystyle{ |sinx|*|a_{1} +2a_{2} + ... + na_{n}| \le |sinx|}\)
Iloczyn modułów to moduł iloczynu (wł. modułu)
\(\displaystyle{ |sinx*a_{1} + sinx * 2a_{2} + ... + sinx* na_{n}| \le |sinx|}\)
Dalej chciałem porównywać kolejne wyrazy z założeniem, ale to też nie działa :/
EDYCJA:
Próbowałem też założenie podzielić przez |sinx|
wrzucić sinx do każdego czynnika i porównywać osobno każdy czynnik, zamieniając sin 2x = 2sinxcosx, ale wtedy już dla drugiego wyrazu ta nierówność nie pasuje (jest w złą stronę) :/
to dla n=2 wystarczy skorzystać z wzoru sin2x = 2sinxcosx
Jeżeli jest jakiś wzór uogólniony na sin(nx), to może tędy droga ...
-----------
EDYCJA: jeszcze zostaje cos ,musiałbym się dobrze zastanowić nad tym ...
------------------------------------
EDYCJA 2 :
Już coś mam , tylko to spiszę
\(\displaystyle{ |a_{1} sinx + a_{2} sin2x + ... a_{n} sinnx | \le |sinx|}\)
Udowodnić nierówność:
\(\displaystyle{ |a_{1} +2a_{2} + ... + na_{n}| \le 1 |* |sinx|}\)
Mnożymy przez |sinx|
\(\displaystyle{ |sinx|*|a_{1} +2a_{2} + ... + na_{n}| \le |sinx|}\)
Iloczyn modułów to moduł iloczynu (wł. modułu)
\(\displaystyle{ |sinx*a_{1} + sinx * 2a_{2} + ... + sinx* na_{n}| \le |sinx|}\)
Dalej chciałem porównywać kolejne wyrazy z założeniem, ale to też nie działa :/
EDYCJA:
Próbowałem też założenie podzielić przez |sinx|
wrzucić sinx do każdego czynnika i porównywać osobno każdy czynnik, zamieniając sin 2x = 2sinxcosx, ale wtedy już dla drugiego wyrazu ta nierówność nie pasuje (jest w złą stronę) :/
Ostatnio zmieniony 26 sty 2009, o 13:51 przez majchro, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
udowodnić nierówność
jest wzór ogólny na sin(nx), ale on też mi nie pomaga w tym zadaniu.
zatem jakieś inne pomysły?-- 26 stycznia 2009, 13:55 --przypuszczam, że poprzez "kombinowanie" nie uda się tego zrobić, bo też już próbowałem najróżniejsze metody i nic.
zatem jakieś inne pomysły?-- 26 stycznia 2009, 13:55 --przypuszczam, że poprzez "kombinowanie" nie uda się tego zrobić, bo też już próbowałem najróżniejsze metody i nic.
udowodnić nierówność
Wskazówka:Założyć że x nie jest 0. Podzielić przez moduł z sinx. Zauważyć COŚ. Po zauważeniu CZEGOŚ cieszyć się z rozwiązania. Nic więcej nie powiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
udowodnić nierówność
Do tego już doszliśmy, tylko z czego dalej skorzystać. Możesz powiedzieć jakiego wzoru/twierdzenia użyć ?Wskazówka:Założyć że x nie jest 0. Podzielić przez moduł z sinx.
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
udowodnić nierówność
jak podzielisz to rozpatrujesz każdy człon oddzielnie i tak mamy:
\(\displaystyle{ |\frac{sinx}{sinx}| \le 1}\) zatem zostaje a1
\(\displaystyle{ |\frac{sin2x}{sinx}| = |\frac{2sinxcosx}{sinx}| = |2cosx| \le 2}\) zatem zostaje 2a2
i tak rozpatrujemy każdy po kolei
\(\displaystyle{ |\frac{sinx}{sinx}| \le 1}\) zatem zostaje a1
\(\displaystyle{ |\frac{sin2x}{sinx}| = |\frac{2sinxcosx}{sinx}| = |2cosx| \le 2}\) zatem zostaje 2a2
i tak rozpatrujemy każdy po kolei
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
udowodnić nierówność
Atraktor <- dziwne, próbowałem dzisiaj rozpatrzyć każdy z osobna i wychodziła mi nierówność w złą stronę :/
Ja to widziałem tak, że jeśli udowodnimy , że \(\displaystyle{ A_{n} \le B_{n}}\), gdzie
\(\displaystyle{ B_{n}}\) to współczynniki naszej nierówności z założenia prawdziwej (już po podzieleniu przez sinx), a \(\displaystyle{ A_{n}}\) to współczynniki z hipotezy.
dla wszystkich n
, to wtedy nierówność z hipotezy będzie spełniona.
Natomiast już dla n=2 mamy takie porównanie
\(\displaystyle{ 2 \le^{?}\frac{sin2x}{sinx}}\)
korzystając ze wzoru
\(\displaystyle{ 2 \le^{?}\frac{2sinx cosx}{sinx}}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2 \le^{?}2cosx}\)
U nas z założenia x jest różne od zera, więc nierówność jest niespełniona, bo cos przyjmuje największą wartość w 0
Twojego sposobu niestety nie zrozumiałem.-- 27 stycznia 2009, 15:10 --Atraktor <-- już znam poprawną odpowiedź. Nie porównuje się poszczególnych wyrażeń. Podpowiem Ci, że trzeba skorzystać z znanej granicy
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{sinnx}{nx} = 1}\)
Ja to widziałem tak, że jeśli udowodnimy , że \(\displaystyle{ A_{n} \le B_{n}}\), gdzie
\(\displaystyle{ B_{n}}\) to współczynniki naszej nierówności z założenia prawdziwej (już po podzieleniu przez sinx), a \(\displaystyle{ A_{n}}\) to współczynniki z hipotezy.
dla wszystkich n
, to wtedy nierówność z hipotezy będzie spełniona.
Natomiast już dla n=2 mamy takie porównanie
\(\displaystyle{ 2 \le^{?}\frac{sin2x}{sinx}}\)
korzystając ze wzoru
\(\displaystyle{ 2 \le^{?}\frac{2sinx cosx}{sinx}}\)
czyli
\(\displaystyle{ 2 \le^{?}2cosx}\)
U nas z założenia x jest różne od zera, więc nierówność jest niespełniona, bo cos przyjmuje największą wartość w 0
Twojego sposobu niestety nie zrozumiałem.-- 27 stycznia 2009, 15:10 --Atraktor <-- już znam poprawną odpowiedź. Nie porównuje się poszczególnych wyrażeń. Podpowiem Ci, że trzeba skorzystać z znanej granicy
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{sinnx}{nx} = 1}\)
udowodnić nierówność
Gratulacje!!!! Taka ważna granica.Warto niej pamietać nie trzeba się pieprzyć z jakimiś wzorami algebraicznymi. Widzisz a jakbym powiedział to nie miałbyś takiej fajnej zabawy.
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 3 gru 2007, o 11:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wodzisław Śląski
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 2 razy
udowodnić nierówność
helot88 <--- Ja się aktualnie analizą zajmuję stosunkowo rzadko, nie ćwiczę na co dzień. Kiedyś na pewno bym pokombinował z tą granicą. Zabawy też nie miałem, bo zapytałem się o to na uczelni :]