Parametr - pierwiastki

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
meffiu_muvo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 6 razy

Parametr - pierwiastki

Post autor: meffiu_muvo »

Dla jakich wartości parametru m liczby \(\displaystyle{ sin \alpha}\) i \(\displaystyle{ cos \alpha}\) są pierwiastkami równania \(\displaystyle{ x ^{2}+mx- \frac{1}{4}=0}\)?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Parametr - pierwiastki

Post autor: *Kasia »

\(\displaystyle{ \sin \alpha \cdot \cos \alpha=\frac{1}{4}\\
\sin \alpha +\cos \alpha=-m\\
\\
(\sin\alpha+\cos\alpha)^2=1,5\\
\sin \alpha+\cos\alpha=-m}\)
meffiu_muvo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 14 paź 2008, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 6 razy

Parametr - pierwiastki

Post autor: meffiu_muvo »

jak juz to

\(\displaystyle{ sin \cdot cos=- \frac{1}{4}}\)



Skąd te obliczenia wzielas?
ODPOWIEDZ