Równanie z cos 2x - sprawdzenie.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Matejko331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 27 gru 2008, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toshiba
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie z cos 2x - sprawdzenie.

Post autor: Matejko331 »

Równanie robiłem tak:
\(\displaystyle{ cos2x+sin^{2}x=0

1-2sin^{2}x+sin^{2}x=0

sin^{2}x=1

sinx=1 \vee sinx=-1

czyli x=\pi/2+2k\pi \vee x=3/2\pi+2k\pi}\)


wg odpowiedzi:\(\displaystyle{ x=\pi/2+k\pi}\)
co jest nie tak?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Równanie z cos 2x - sprawdzenie.

Post autor: *Kasia »

Matejko331, zauważ, że to jest ta sama odpowiedź, tylko uproszczona.
Matejko331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 27 gru 2008, o 22:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toshiba
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie z cos 2x - sprawdzenie.

Post autor: Matejko331 »

*Kasia dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ