Dla jakiego m równanie ma tylko jedno rozwiązanie?
\(\displaystyle{ 1+sin^{2}(mx)=cosx}\)
Ja to rozumuje tak, że żeby było rozwiązanie to lewa strona musi się mieścić w przedziale od -1 do 1(ze względu na \(\displaystyle{ cosx}\) prawej strony), co wymusza \(\displaystyle{ m=0}\), ale w odp. jest\(\displaystyle{ R-W}\)
równanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
równanie z parametrem
\(\displaystyle{ \cos x=1\\
x=2k\pi \qquad k\in\mathbb{Z}\\
\sin (mx)=0\\
mx=2l\pi\qquad l\in\mathbb{Z}}\)
Dla każdej liczby wymiernej m, będzie nieskończenie wiele rozwiązań. Zaś dla niewymiernej tylko x=0.
x=2k\pi \qquad k\in\mathbb{Z}\\
\sin (mx)=0\\
mx=2l\pi\qquad l\in\mathbb{Z}}\)
Dla każdej liczby wymiernej m, będzie nieskończenie wiele rozwiązań. Zaś dla niewymiernej tylko x=0.