Podaj wartości funkcji trygonometrycznych kąta, do którego ramienia końcowego należy punkt \(\displaystyle{ P}\). Przedstaw ten punkt na rysunku
\(\displaystyle{ P(-1;-3)}\)
Podaj wartości
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 14 sty 2009, o 16:55
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 6 razy
Podaj wartości
Ostatnio zmieniony 28 paź 2015, o 17:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
Podaj wartości
\(\displaystyle{ P = (-1;-3)}\) zatem:
\(\displaystyle{ x = -1 \\ y = -3 \\ r = \sqrt{(-1)^2 + (-3)^2} = \sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{y}{r} = \frac{-3}{\sqrt{10}} = \frac{-3 \sqrt{10}}{10} \\ \cos \alpha = \frac{x}{r} = \frac{-1}{ \sqrt{10}} = \frac{- \sqrt{10}}{10} \\ \tg \alpha = \frac{y}{x} = \frac{-3}{-1} = 3 \\ \ctg \alpha = \frac{x}{y} = \frac{-1}{-3} = \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ x = -1 \\ y = -3 \\ r = \sqrt{(-1)^2 + (-3)^2} = \sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{y}{r} = \frac{-3}{\sqrt{10}} = \frac{-3 \sqrt{10}}{10} \\ \cos \alpha = \frac{x}{r} = \frac{-1}{ \sqrt{10}} = \frac{- \sqrt{10}}{10} \\ \tg \alpha = \frac{y}{x} = \frac{-3}{-1} = 3 \\ \ctg \alpha = \frac{x}{y} = \frac{-1}{-3} = \frac{1}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 28 paź 2015, o 17:19 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy