Udowodnić równość
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Udowodnić równość
Lewą rozszerzyć przez sin36; w liczniku zwijać sinusem podwojonego kąta (dwie dwójki ,,wskoczą" do mianownika) , potem wzór redukcyjny - znikną funkcje, zostanie tylko 0,25.
Udowodnić równość
\(\displaystyle{ L= \cos \frac{\pi}{5} * \cos \frac{2\pi}{5} = \cos \frac{\pi}{5} * \cos \frac{2\pi}{5} * \frac{2\sin \frac{\pi}{5}}{2\sin \frac{\pi}{5}} = \frac{2\sin\frac{\pi}{5}\cos\frac{\pi}{5} * \cos\frac{2\pi}{5}}{2\sin \frac{\pi}{5}} * \frac{2}{2} = \frac{2\sin\frac{2\pi}{5} *cos \frac{2\pi}{5}}{4\sin\frac{\pi}{5}} = \frac{\sin\frac{4\pi}{5}}{4\sin\frac{\pi}{5}}
= \frac{\sin(\pi - \frac{\pi}{5})}{4\sin\frac{\pi}{5}} = \frac{\sin\frac{\pi}{5}}{4\sin\frac{\pi}{5}}
= \frac{1}{4} = P}\)
= \frac{\sin(\pi - \frac{\pi}{5})}{4\sin\frac{\pi}{5}} = \frac{\sin\frac{\pi}{5}}{4\sin\frac{\pi}{5}}
= \frac{1}{4} = P}\)