majac dane funkcje \(\displaystyle{ \cos \alpha =- \frac{1}{2} ]}\)
gdy \(\displaystyle{ 90^o< \alpha <180 ^o}\) oblicz :
a. \(\displaystyle{ \tan(180 ^o - \alpha)}\)
b. \(\displaystyle{ \sin(90 ^o +\alpha)}\)
c. \(\displaystyle{ \cos(270 ^o-\alpha)}\)
d. \(\displaystyle{ \cot(360 ^o - \alpha)}\)
Wzory redukcyjne - uprość.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 15:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TeeM
- Pomógł: 15 razy
Wzory redukcyjne - uprość.
\(\displaystyle{ cos \alpha =- \frac{1}{2}\ \ \alpha \in (90 ^{\circ} ,180^{\circ})\\ \alpha =120^{\circ}}\)
a)\(\displaystyle{ tg(180^{\circ}-120^{\circ})=tg60^{\circ}= \sqrt{3}}\)
b)\(\displaystyle{ sin(90^{\circ}+120^{\circ})=sin(180^{\circ}+30^{\circ})=-sin30^{\circ}=- \frac{1}{2}}\)
c)\(\displaystyle{ cos(270^{\circ}-120^{\circ})=cos(180^{\circ}-30^{\circ})=-cos30^{\circ}=- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
d)\(\displaystyle{ ctg(360^{\circ}-120^{\circ})=ctg(180^{\circ}+60^{\circ})=ctg60^{\circ}= \frac{\sqrt{3} }{3}}\)
a)\(\displaystyle{ tg(180^{\circ}-120^{\circ})=tg60^{\circ}= \sqrt{3}}\)
b)\(\displaystyle{ sin(90^{\circ}+120^{\circ})=sin(180^{\circ}+30^{\circ})=-sin30^{\circ}=- \frac{1}{2}}\)
c)\(\displaystyle{ cos(270^{\circ}-120^{\circ})=cos(180^{\circ}-30^{\circ})=-cos30^{\circ}=- \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
d)\(\displaystyle{ ctg(360^{\circ}-120^{\circ})=ctg(180^{\circ}+60^{\circ})=ctg60^{\circ}= \frac{\sqrt{3} }{3}}\)