Oblicz, wiedząc, że:

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Asja90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 27 mar 2008, o 00:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 24 razy

Oblicz, wiedząc, że:

Post autor: Asja90 »

Oblicz \(\displaystyle{ sinx-cosx}\), wiedząc, że \(\displaystyle{ sinx \cdot cosx=0,25}\).
Awatar użytkownika
lukki_173
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 913
Rejestracja: 24 paź 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 218 razy

Oblicz, wiedząc, że:

Post autor: lukki_173 »

\(\displaystyle{ (sinx-cosx)^2=sinx^2+cosx^2-2sinx \cdot cosx=1-2 \cdot 0,25=0,5}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(sinx-cosx)^2}= \sqrt{ \frac{1}{2} }= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
Pozdrawiam
Matczak_Piotr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 mar 2011, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: GW

Oblicz, wiedząc, że:

Post autor: Matczak_Piotr »

Moja wersja rozwiązania:

\(\displaystyle{ \sin \alpha -\cos \alpha =x\\
\sin \alpha \cdot \cos \beta =0,25\\
(sin \alpha -cos \alpha ) ^{2} =x ^{2}\\
x ^{2} =1-2\sin \alpha \cos \beta \\
x ^{2} = \frac{1}{2}}\)


czyli \(\displaystyle{ x= \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, o 22:33 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
ODPOWIEDZ