a)\(\displaystyle{ sin2x-tgx=cos2xtgx}\)
b)\(\displaystyle{ 4sin^{4}+sin^{2}2x=4sin^{2}x}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{cosx+ctgx}{ctgx}=1+sinx}\)
d)\(\displaystyle{ 1-tg^{2}x=\frac{cos2x}{cos^{2}x}}\)
Udowodnij tożsamości
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Udowodnij tożsamości
\(\displaystyle{ L=1-tg^{2}x=1-\frac{sin^{2}x}{cos^{2}x}=\frac{cos^{2}x-sin^{2}x}{cos^{2}x}=\frac{cos2x}{cos^{2}x}}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Udowodnij tożsamości
\(\displaystyle{ L=\frac{cosx+ctgx}{ctgx}=\frac{cosx}{\frac{cosx}{sinx}}+1=sinx+1=P}\)
Udowodnij tożsamości
a)
\(\displaystyle{ L=2\sin x\cosx-\frac{\sin x}{\cos x}=\frac{2\sin x\cos ^{2}x-\sin x}{\cos x}=\frac{\sin x(2\cos^{2} x - 1)}{\cos x}=\tan x \cos2 x=P}\)
\(\displaystyle{ L=2\sin x\cosx-\frac{\sin x}{\cos x}=\frac{2\sin x\cos ^{2}x-\sin x}{\cos x}=\frac{\sin x(2\cos^{2} x - 1)}{\cos x}=\tan x \cos2 x=P}\)