oblicz sin,cos,tg
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 1 lis 2007, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podlesie Zachodnie
- Podziękował: 4 razy
oblicz sin,cos,tg
\(\displaystyle{ oblicz sin alpha , cos alpha oraz tg alpha jesli cos2 alpha =-0.8 i 180stopni< 2alpha <270stopni\(\displaystyle{ }\)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
oblicz sin,cos,tg
\(\displaystyle{ 180^o< 2\alpha <270^o}\)
\(\displaystyle{ 90^o< \alpha <135^o}\)- II ćwiartka
\(\displaystyle{ cos2 \alpha =-0.8\\
cos2\alpha=1-2sin^2\alpha\\
1-2sin^2\alpha=-0,8\\
-2sin^2\alpha=-0,8-1\\
-2sin^2\alpha=-1,8\\
sin^2\alpha=0,9\\
sin\alpha= \sqrt{0,9}\\
cos^2\alpha=1-sin^2\alpha\\
cos^2\alpha=1-( \sqrt{0,9})^2\\
cos^2\alpha=1-0,9\\
cos^2\alpha=0,1\\
cos\alpha= -\sqrt{0,1}\\
tg\alpha= \frac{sin\alpha}{cos\alpha} \\
tg\alpha= \frac{ \sqrt{0,9} }{-\sqrt{0,1}}\\
tg\alpha= - \sqrt{\frac{0,9}{0,1}}\\
tg\alpha= -\sqrt{9} \\
tg\alpha=-3\\
ctg\alpha= \frac{1}{tg\alpha}\\
ctg\alpha= -\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ 90^o< \alpha <135^o}\)- II ćwiartka
\(\displaystyle{ cos2 \alpha =-0.8\\
cos2\alpha=1-2sin^2\alpha\\
1-2sin^2\alpha=-0,8\\
-2sin^2\alpha=-0,8-1\\
-2sin^2\alpha=-1,8\\
sin^2\alpha=0,9\\
sin\alpha= \sqrt{0,9}\\
cos^2\alpha=1-sin^2\alpha\\
cos^2\alpha=1-( \sqrt{0,9})^2\\
cos^2\alpha=1-0,9\\
cos^2\alpha=0,1\\
cos\alpha= -\sqrt{0,1}\\
tg\alpha= \frac{sin\alpha}{cos\alpha} \\
tg\alpha= \frac{ \sqrt{0,9} }{-\sqrt{0,1}}\\
tg\alpha= - \sqrt{\frac{0,9}{0,1}}\\
tg\alpha= -\sqrt{9} \\
tg\alpha=-3\\
ctg\alpha= \frac{1}{tg\alpha}\\
ctg\alpha= -\frac{1}{3}}\)