nierówność trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: Atraktor »

\(\displaystyle{ 2sin2x-2cosx>0 \\ 2sinxcosx - cosx >0 \\ cosx(2sinx-cosx)>0}\)

proszę mi powiedzieć po czym stwierdzić(gdy już obliczę pierwiastki) co jest większe od zera, czy to tak samo rysuję jak funkcję wielomianową i zaczynam od góry ponieważ mamy cosx * sinx??
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: lukasz1804 »

W ostatnim kroku powinno być \(\displaystyle{ \cos x(2\sin x-1)>0}\).

Mamy przypadki.
1) \(\displaystyle{ \cos x<0}\) i \(\displaystyle{ \sin x<\frac{1}{2}}\),
2) \(\displaystyle{ \cos x>0}\) i \(\displaystyle{ \sin x>\frac{1}{2}}\).
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

nierówność trygonometryczna

Post autor: Atraktor »

tzn? możesz rozwinąć twoją myśl? ponieważ moim zdaniem wtedy dostaniemy x in R więc coś tu chyba nie ma sensu?
ODPOWIEDZ