Oblicz \(\displaystyle{ \sin( \alpha +30stopni) gdy \cos \alpha =-0.6
\alpha \in ( \frac{\pi}{2} ;\pi)}\)
zadanie z funkcji trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 1 lis 2007, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podlesie Zachodnie
- Podziękował: 4 razy
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
zadanie z funkcji trygonometrycznej
\(\displaystyle{ \sin (\alpha + \beta) = \sin \alpha \cdot \cos \beta + \cos \alpha \cdot \sin \beta}\)
u nas \(\displaystyle{ cos \alpha = -0,6}\) wylicz z jedynki trygonometrycznej sinus (weź wartość dodatnią - druga ćwiartka)
\(\displaystyle{ \beta=30^0}\) sinus i cosinus pewnie znasz
u nas \(\displaystyle{ cos \alpha = -0,6}\) wylicz z jedynki trygonometrycznej sinus (weź wartość dodatnią - druga ćwiartka)
\(\displaystyle{ \beta=30^0}\) sinus i cosinus pewnie znasz