a)\(\displaystyle{ \frac{tgx+cosx}{cosxsinx}=\frac{1}{sinx}+\frac{1}{cos^{2}x}}\)
b)\(\displaystyle{ cosxsin^{2}x+cos^{3}x=cosx}\)
c)\(\displaystyle{ \frac{sinx}{1-cosx}+\frac{1-cosx}{sinx}=\frac{2}{sinx}}\)
Wykaż tożsamość
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wykaż tożsamość
\(\displaystyle{ b) L=cosx(1-cos^{2}x)+cos^{3}x=cosx-cos^{3}x+cos^{3}=cosx=P}\)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2009, o 18:48 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 2 razy.
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Wykaż tożsamość
\(\displaystyle{ \frac{1}{\sin x}+\frac{1}{\cos^{2} x}= \frac{\sin x+\cos^{2} x}{\sin x \cdot \cos^{2} x}= \frac{ \frac{\sin x}{\cos x} + \cos x}{\sin x \cdot \cos x} = \frac{\tg x+\cos x}{\sin x \cdot \cos x}}\)
Ostatnio zmieniony 17 sty 2009, o 18:47 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Wykaż tożsamość
\(\displaystyle{ \frac{\sin x}{1-\cos x}+\frac{1-\cos x}{\sin x}=\frac{\sin^2x_(1-\cos x)^2}{\sin x\cdot (1-\cos x)}=\frac{2-2\cos x}{\sin\cdot (1-\cos x)}=\frac{2}{\sin x}}\)