Kąt środkowy, miara łukowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 24 sty 2008, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczerców
- Podziękował: 3 razy
Kąt środkowy, miara łukowa.
Zadanie niby z rozszerzenia, ale pewnie proste, tylko nie wiem, jak ugryźć. Kąt środkowy w okręgu o promieniu r=8 oparty jest na łuku o długości s= 6pi. Znajdź miarę tego kąta w radianach oraz w stopniach.
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Kąt środkowy, miara łukowa.
\(\displaystyle{ 6 \pi = 2 \pi *8 * \frac{\alpha}{360 ^{\circ} }}\)
z tego wychodzi
\(\displaystyle{ \alpha = 135 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ 135 : \frac{180}{\pi} ( 1 radian ) = \frac{3}{4}\pi}\)
z tego wychodzi
\(\displaystyle{ \alpha = 135 ^{\circ}}\)
\(\displaystyle{ 135 : \frac{180}{\pi} ( 1 radian ) = \frac{3}{4}\pi}\)