Bardzo proszę o pomoc z takim zadaniem. Oblicz dziedzinę funkcji
\(\displaystyle{ y=\frac{cosx}{1-2sinx}}\)
Dziękuję z góry za pomoc
Dziedzina funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 224
- Rejestracja: 28 sty 2007, o 10:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin/Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 55 razy
Dziedzina funkcji
\(\displaystyle{ y=\frac{cosx}{1-2sinx}}\)
\(\displaystyle{ 1-2sinx \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2sinx \neq 1}\)
\(\displaystyle{ sinx \neq \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{\pi}{6}+2k\pi \wedge x \neq \frac{5\pi}{6}+2k\pi, k \in C}\)
\(\displaystyle{ 1-2sinx \neq 0}\)
\(\displaystyle{ 2sinx \neq 1}\)
\(\displaystyle{ sinx \neq \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ x \neq \frac{\pi}{6}+2k\pi \wedge x \neq \frac{5\pi}{6}+2k\pi, k \in C}\)
Dziedzina funkcji
\(\displaystyle{ \sin x\neq\frac{1}{2}}\)
więc sprawdzasz gdzie f. \(\displaystyle{ \sin x}\) przyjmuje warość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), lub inaczej, gdzie przecina się z prostą \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}}\).
sprawdzasz więc, dla jakich argumentów przyjmuje warość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) na "pierwszej fali"\(\displaystyle{ (\frac{\pi}{6} \wedge \frac{5\pi}{6} )}\) i
dodajesz do tych wartości okresowość funkcji ( \(\displaystyle{ +2k\pi}\) ).
więc sprawdzasz gdzie f. \(\displaystyle{ \sin x}\) przyjmuje warość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), lub inaczej, gdzie przecina się z prostą \(\displaystyle{ y=\frac{1}{2}}\).
sprawdzasz więc, dla jakich argumentów przyjmuje warość \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) na "pierwszej fali"\(\displaystyle{ (\frac{\pi}{6} \wedge \frac{5\pi}{6} )}\) i
dodajesz do tych wartości okresowość funkcji ( \(\displaystyle{ +2k\pi}\) ).
Dziedzina funkcji
Bardzo proszę niech mi ktoś pomoże mam zadanie
Oblicz przebieg zmiennośći funkcji
y= x(do potengi 3) +2x - 3
no i od samego początku mam problem.. trzeba obliczyc dziedzine ale nie potrafie tego zrobic no i całej reszty tez..
Każda pomoc się liczy.
Bardzo proszę;)
Oblicz przebieg zmiennośći funkcji
y= x(do potengi 3) +2x - 3
no i od samego początku mam problem.. trzeba obliczyc dziedzine ale nie potrafie tego zrobic no i całej reszty tez..
Każda pomoc się liczy.
Bardzo proszę;)