\(\displaystyle{ tg( \frac{\pi}{4} + x) + tgx - 2 = 0
2 cos ^{2}x + 4 cosx - 3 sin ^{2}x = 0}\)
2 równania trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wiesz
- Podziękował: 19 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 5 razy
2 równania trygonometryczne
W 1. równaniu korzystasz ze wzoru na tangens sumy kątów i podstawiasz t=tgx
Następnie rozwiązujesz równanie ze zmienną t, na koniec z powrotem podstawiasz tangens
W 2. równaniu podstawiasz sin^{2}x = 1-cos^{2}x . Zmienna t = cos x
Rozwiązujesz i z powrotem podstawiasz cosx
Następnie rozwiązujesz równanie ze zmienną t, na koniec z powrotem podstawiasz tangens
W 2. równaniu podstawiasz sin^{2}x = 1-cos^{2}x . Zmienna t = cos x
Rozwiązujesz i z powrotem podstawiasz cosx
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 26 paź 2008, o 13:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wiesz
- Podziękował: 19 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 110
- Rejestracja: 12 lis 2007, o 00:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 5 razy
2 równania trygonometryczne
mi wyszło
\(\displaystyle{ \Delta = \sqrt{76}
t_{1}= \frac{ \sqrt{19}-2 }{5} \wedge t_{2}= \frac{ -\sqrt{19}-2 }{5}}\)
\(\displaystyle{ t=\cos x \wedge t \in <-1;1>}\)
zatem \(\displaystyle{ t_{2}}\) odpada
odp. można zapisać tak: \(\displaystyle{ x \in \lbrace\alpha + 2k \pi ; - \alpha + 2k \pi\rbrace}\)
gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) takie, że \(\displaystyle{ \cos\alpha = \frac{ \sqrt{19}-2 }{5}}\)
\(\displaystyle{ \Delta = \sqrt{76}
t_{1}= \frac{ \sqrt{19}-2 }{5} \wedge t_{2}= \frac{ -\sqrt{19}-2 }{5}}\)
\(\displaystyle{ t=\cos x \wedge t \in <-1;1>}\)
zatem \(\displaystyle{ t_{2}}\) odpada
odp. można zapisać tak: \(\displaystyle{ x \in \lbrace\alpha + 2k \pi ; - \alpha + 2k \pi\rbrace}\)
gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) takie, że \(\displaystyle{ \cos\alpha = \frac{ \sqrt{19}-2 }{5}}\)