1.Ile wynosi uproszczone wyrażenie \(\displaystyle{ \sin \alpha - \cos^2\alpha.}\)
2.Wartość wyrażona \(\displaystyle{ \sin 30^\circ-\cos30^\circ \cdot\tg30^\circ}\) wynosi?
Wartość wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 127
- Rejestracja: 15 gru 2007, o 09:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Tryptyk Śląski
- Podziękował: 37 razy
Wartość wyrażenia
Ostatnio zmieniony 7 maja 2022, o 16:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wartość wyrażenia
1 \(\displaystyle{ \sin\alpha-\cos^2\alpha=\sin\alpha-(1-\sin^2\alpha)=\sin^2\alpha+\sin\alpha+1}\)
Czy dobrze została spisana treść?
Nie powinno być np
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha-\cos^2\alpha?}\)
2. \(\displaystyle{ \sin30^\circ-\cos30^\circ \cdot \tg30^\circ=\sin30^\circ-\cos30^\circ \cdot \frac{\sin30^\circ}{\cos30^\circ}=\sin30^\circ-\sin30^\circ=0}\)
Czy dobrze została spisana treść?
Nie powinno być np
\(\displaystyle{ \sin^2\alpha-\cos^2\alpha?}\)
2. \(\displaystyle{ \sin30^\circ-\cos30^\circ \cdot \tg30^\circ=\sin30^\circ-\cos30^\circ \cdot \frac{\sin30^\circ}{\cos30^\circ}=\sin30^\circ-\sin30^\circ=0}\)