Algorytm rozwiązania równania
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:40
Algorytm rozwiązania równania
Kochani forumowicze,
Jestem tu nowy i potrzebuje waszej pomocy.
Nie jestem biegły z matematyki, a potrzebuje rozwiązanie do:
y=sin(ax+b)
Muszę wykonac algorytm rozwiązania tego równania, a nie wiem co trzeba zrobic aby go dobrze rozwiazac.
Prosze pomóżcie...
Jestem tu nowy i potrzebuje waszej pomocy.
Nie jestem biegły z matematyki, a potrzebuje rozwiązanie do:
y=sin(ax+b)
Muszę wykonac algorytm rozwiązania tego równania, a nie wiem co trzeba zrobic aby go dobrze rozwiazac.
Prosze pomóżcie...
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Algorytm rozwiązania równania
To prawdopodobnie (bo pewności nie ma) równanie funkcji, a takich się nie rozwiązuje.aniedziela pisze:y=sin(ax+b)
Muszę wykonac algorytm rozwiązania tego równania...
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:40
Algorytm rozwiązania równania
Udało mi się dotrzec do takiej informacji:
ax+b=k*pi
stąd można wyliczyc x w zaleznosci od parametrow a i b
wstawiajac w pewnym zakresie rozne k (liczba calkowita)
oraz sprawdzajac czy x mieaci sie w przedziale <a;b>
i co dalej - prosze o pomoc
ax+b=k*pi
stąd można wyliczyc x w zaleznosci od parametrow a i b
wstawiajac w pewnym zakresie rozne k (liczba calkowita)
oraz sprawdzajac czy x mieaci sie w przedziale <a;b>
i co dalej - prosze o pomoc
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Algorytm rozwiązania równania
Prosimy o tekst oryginalnego zadania - co prawda można (po obu postach) domyślać się o co chodzi, istnieje jednak ,,szansa", że zupełnie o coś innego.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:40
Algorytm rozwiązania równania
Treść:
Wyznaczyć algorytm rozwiązania równania: y=sin(ax+b).
Koniec treści
Wyznaczyć algorytm rozwiązania równania: y=sin(ax+b).
Koniec treści
-
- Użytkownik
- Posty: 23493
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3263 razy
Algorytm rozwiązania równania
Więc - patrz mój pierwszy post - ,,równań funkcji nie rozwiązuje się".aniedziela pisze:Treść:
Wyznaczyć algorytm rozwiązania równania: y=sin(ax+b).
Dodatkowo (jeśli nie prowadzimy domysłów) to masz tutaj cztery niewiadome - o rozwiązaniu nie ma mowy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:40
Algorytm rozwiązania równania
a jeśli napisze, że dokładna treść zadania brzmi:
17. Wyznaczenie miejsc zerowych funkcji y=sin(ax+b) w przedziale <a;b>
właśnie się dowiedziałem że o to chodzi
da się coż z tym zrobić?
17. Wyznaczenie miejsc zerowych funkcji y=sin(ax+b) w przedziale <a;b>
właśnie się dowiedziałem że o to chodzi
da się coż z tym zrobić?
Algorytm rozwiązania równania
hmm. Ciekawa sprawa.
jak łatwo można zauważyć, zmienna \(\displaystyle{ a}\) decyduje o okresowości funkcji, natomiast \(\displaystyle{ b}\)o przesunięciu wykresu wzdłuż osi OX (prawo/lewo).
tak więc łatwo tworzy się wzór na jedno miejsce zerowe (a co z pozostałmi??) :
\(\displaystyle{ (\pi+b) + ( \frac{2k\pi}{a} )}\)
nie wykluczone, że w moim toku rozumowania jest gdzieś błąd ; P
jak łatwo można zauważyć, zmienna \(\displaystyle{ a}\) decyduje o okresowości funkcji, natomiast \(\displaystyle{ b}\)o przesunięciu wykresu wzdłuż osi OX (prawo/lewo).
tak więc łatwo tworzy się wzór na jedno miejsce zerowe (a co z pozostałmi??) :
\(\displaystyle{ (\pi+b) + ( \frac{2k\pi}{a} )}\)
nie wykluczone, że w moim toku rozumowania jest gdzieś błąd ; P
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Algorytm rozwiązania równania
a moze po prostu
\(\displaystyle{ sin(ax+b) = 0 \Rightarrow ax+b = k\pi \Rightarrow x = \frac{k\pi}{a} - \frac{b}{a}}\) ... ?
\(\displaystyle{ sin(ax+b) = 0 \Rightarrow ax+b = k\pi \Rightarrow x = \frac{k\pi}{a} - \frac{b}{a}}\) ... ?