Proszę o szybka odpowiedź jest to bardzo pilne.
\(\displaystyle{ 1)tg^4x-2tg^3x-2tg^2x+6tgx-3=0}\)
\(\displaystyle{ 3)\frac{1-cos8x}{1+tgx}=0}\)
posiadam odpowiedzi do tych zadań oto one:
\(\displaystyle{ 1) x=\frac{\pi}{4}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ lub}\)\(\displaystyle{ x=-\frac{\pi}{3}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ lub}\)\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{3}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ 3) x=k\pi}\)
lub \(\displaystyle{ x=\frac{1}{4}\pi+k\pi}\)
do wszystkich \(\displaystyle{ k\in C}\)
rozwiąż równania trygonometryczne
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
rozwiąż równania trygonometryczne
\(\displaystyle{ 1) \ \ \tg^4x-2\tg^3x-2tg^2x+6\tg x-3=(\tg x -1)^2(\tg^2 -3)=0}\)
\(\displaystyle{ \tg x =1 \iff x=\frac{ \pi}{4} + k \pi}\) oraz \(\displaystyle{ \tg x= \pm \sqrt{3} \iff x= \pm \frac{\pi}{3} + k \pi}\)
\(\displaystyle{ \tg x =1 \iff x=\frac{ \pi}{4} + k \pi}\) oraz \(\displaystyle{ \tg x= \pm \sqrt{3} \iff x= \pm \frac{\pi}{3} + k \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 12 gru 2008, o 20:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 10 razy
rozwiąż równania trygonometryczne
a w jaki sposób zostało to obliczone\(\displaystyle{ (\tg x -1)^2(\tg^2 -3)=0}\) bo za bardzo nie rozumiem. Wiem że po wymnożeniu jest równaniem wyjściowym ale nie wiem jak do takiej postaci się dochodzi
a i dlaczego tgx=1 a nie też -1??
a i dlaczego tgx=1 a nie też -1??
rozwiąż równania trygonometryczne
Jest takie twierdzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu o współczynnikach i do tego tw. Bezout i się jakoś dzieli te wielomiany
( \(\displaystyle{ x=\tg {x}}\) )
( \(\displaystyle{ x=\tg {x}}\) )