Pole rombu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Pole rombu

Post autor: ashlee »

1.W rombie o boku 12 cm stosunek przekątnych jest równy \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{3}}\).Oblicz pole i kąty rombu.
bedbet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2530
Rejestracja: 15 mar 2008, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 248 razy

Pole rombu

Post autor: bedbet »

Wskazówka: Jeżeli stosunek długości tych przekątnych wynosi \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}}\), to tangens połowy kąta ostrego tego rombu również wynosi \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{3}}{3}}\) (dlaczego?)
ODPOWIEDZ