Z funkcji trygonometrycznych.
Wyznacz kąty równoległoboku w którym długosc jednego z boków jest równa 34 cm, a wysokosc opuszczona na drugi bok ma 30cm.
Prosze o pomoc.
Kąty równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 1327
- Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 335 razy
Kąty równoległoboku
Możesz podzielić ten równoległobok na prostokąt i 2 trójkąty prostokątne. Z tych danych możesz obliczyć:
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{30}{34}}\) i sprawdzić w tabeli wartości funkcji trygonometrycznych jaki kąt ma takiego sinusa.
Następnie możesz obliczyć drugi kąt:
\(\displaystyle{ \beta=\frac{360^{\circ}-2\alpha}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{30}{34}}\) i sprawdzić w tabeli wartości funkcji trygonometrycznych jaki kąt ma takiego sinusa.
Następnie możesz obliczyć drugi kąt:
\(\displaystyle{ \beta=\frac{360^{\circ}-2\alpha}{2}}\)