Sprawdź, czy istnieje taki kąt ostry alfa
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Sprawdź, czy istnieje taki kąt ostry alfa
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{3}{4}\newline
tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha} \newline
4=\frac{\frac{3}{4}}{cos\alpha} \newline
4=\frac{3}{4cos\alpha} \newline
16cos\alpha=3\alpha\newline
cos\alpha=\frac{3}{16}\alpha\newline
\newline
sin^2\alpha+cos^2\alpha=1\newline
(\frac{3}{4})^2+(\frac{3}{16})^2=
\frac{9}{16}+\frac{9}{256}=\frac{144}{256}+\frac{9}{256}=\frac{153}{256}\neq 1}\)
zatem nie istnieje
tg\alpha=\frac{sin\alpha}{cos\alpha} \newline
4=\frac{\frac{3}{4}}{cos\alpha} \newline
4=\frac{3}{4cos\alpha} \newline
16cos\alpha=3\alpha\newline
cos\alpha=\frac{3}{16}\alpha\newline
\newline
sin^2\alpha+cos^2\alpha=1\newline
(\frac{3}{4})^2+(\frac{3}{16})^2=
\frac{9}{16}+\frac{9}{256}=\frac{144}{256}+\frac{9}{256}=\frac{153}{256}\neq 1}\)
zatem nie istnieje
-
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 16:05
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 3 razy
Sprawdź, czy istnieje taki kąt ostry alfa
Dzieki, moge sie jeszcze o cos zapytrac odrazu, na przyszlosc.
W poleceniu chodzi o to, aby najpierw sprostowac rownanie, a pozniej czemu podstawilas sin2a+cos2a?
W poleceniu chodzi o to, aby najpierw sprostowac rownanie, a pozniej czemu podstawilas sin2a+cos2a?
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
Sprawdź, czy istnieje taki kąt ostry alfa
mając tg i sin policzyłam sobie cos
ale musiałam sprawdzic czy te wartosci zachodza dla jednego kata
a wiadomo ze dla dowolnego kąta zawsze zachodzi jedynka trygonometryczna, jak wyszlo nie zachodzi tutaj więc tak naprawdę te sin i obliczony cos nie były funkcjami tego samego kąta
ale musiałam sprawdzic czy te wartosci zachodza dla jednego kata
a wiadomo ze dla dowolnego kąta zawsze zachodzi jedynka trygonometryczna, jak wyszlo nie zachodzi tutaj więc tak naprawdę te sin i obliczony cos nie były funkcjami tego samego kąta