Pole rombu

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Pole rombu

Post autor: ashlee »

Oblicz pole rombu o boku 6 cm i kącie ostrym 80*.Wynik zaokraglij do pierwszego miejsca po przecinku.
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Pole rombu

Post autor: marcinn12 »

Wysokość z funcji trygonometrycznych:

\(\displaystyle{ sin80= \frac{h}{6}}\)

Poźniej mając wysokość ze wzoru na pole rombu P=a*h
ashlee
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 155
Rejestracja: 24 maja 2008, o 19:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy

Pole rombu

Post autor: ashlee »

a moglaby wiedziec jak policzyc tego sin80?
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Pole rombu

Post autor: marcinn12 »

Z tablic wartości funkcji trygonometrycznych.

sin80=0,9848 a trzeba bylo zaokraglić do pierwszego miejsca po przecinku więc sin80=0,9
ODPOWIEDZ