Wyznacz wszystkie rozwiązania równania \(\displaystyle{ cos ^{2} x= cosx}\) należące do przedziału \(\displaystyle{ }\).
Z góry dziękuję za pomoc!
Rozwiązania równ. z cos...
- pchor
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 10 sty 2009, o 21:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Centralny Okręg Przemysłowy
- Pomógł: 9 razy
Rozwiązania równ. z cos...
\(\displaystyle{ cos^{2}x =cosx}\)
\(\displaystyle{ cos^{2}x - cosx =0}\)
\(\displaystyle{ cosx (cosx - 1) =0}\)
\(\displaystyle{ cosx=0}\) lub \(\displaystyle{ cosx=1}\)
a dalej już pójdzie, nie zapomnij o założeniu
\(\displaystyle{ cos^{2}x - cosx =0}\)
\(\displaystyle{ cosx (cosx - 1) =0}\)
\(\displaystyle{ cosx=0}\) lub \(\displaystyle{ cosx=1}\)
a dalej już pójdzie, nie zapomnij o założeniu