Nierówność trygonometryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowy sącz
- Podziękował: 34 razy
Nierówność trygonometryczna
Jaka jest metoda algrebraiczna na rozwiązanie nierówności sinx>cosx ? [/latex]
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Nierówność trygonometryczna
\(\displaystyle{ sin x > cos x\\
sin x - cos x>0\\
sinx-sin( \frac{\pi}{2}-x)>0\\
2cos \frac{\pi}{4}sin(x- \frac{\pi}{4})>0\\
sin(x- \frac{\pi}{4})>0}\)
sin x - cos x>0\\
sinx-sin( \frac{\pi}{2}-x)>0\\
2cos \frac{\pi}{4}sin(x- \frac{\pi}{4})>0\\
sin(x- \frac{\pi}{4})>0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowy sącz
- Podziękował: 34 razy
Nierówność trygonometryczna
A co jest złego w takiej metodzie? sinx>cosx => sin x> sin (pi/2-x) pomocniczo równianie sinx= sin (pi/2-x) x= pi/2 - x +2kpi x=pi/4+k*p => x> pi/4 +k*pi . no bo wlasnie to mi sie wydaje ze obliczeniowo jest dobre, ale wlasnie sie nei zgadza to + k*pi bo powinno być + 2 k*pi (jak sprawdzalem graficznie)
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
Nierówność trygonometryczna
Yyy chwila
\(\displaystyle{ 2cos \frac{\pi}{4} \cdot sin(x- \frac{\pi}{4}) = \sqrt{2} sin(x- \frac{\pi}{4} )}\) :> ?
edit : tak się tylko czepiam ;P
pozdro
\(\displaystyle{ 2cos \frac{\pi}{4} \cdot sin(x- \frac{\pi}{4}) = \sqrt{2} sin(x- \frac{\pi}{4} )}\) :> ?
edit : tak się tylko czepiam ;P
pozdro
Ostatnio zmieniony 10 sty 2009, o 23:48 przez Viathor, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Nierówność trygonometryczna
\(\displaystyle{ sinx= sin (\pi /2-x) \\
x= \pi /2 - x \\
2x=\pi /2}\)
Najlepiej będzie jak w tym miejscu oznaczysz sobie rozwiązanie przez \(\displaystyle{ x _{0}}\)
\(\displaystyle{ x _{0} =\pi /4\\
x=x _{0} +2k\pi\\
x=\pi /4+2k\pi}\)
x= \pi /2 - x \\
2x=\pi /2}\)
Najlepiej będzie jak w tym miejscu oznaczysz sobie rozwiązanie przez \(\displaystyle{ x _{0}}\)
\(\displaystyle{ x _{0} =\pi /4\\
x=x _{0} +2k\pi\\
x=\pi /4+2k\pi}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2009, o 00:54 przez anna_, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowy sącz
- Podziękował: 34 razy
Nierówność trygonometryczna
Czyli najpierw liczysz nie uwzględniając w ogóle 2 k*pi i dopiero do ostatecznego wyniku miejsca zerowego dodajesz to 2 ki*pi? bo ja np w ksiazce mam przyklad w ktorym, te 2k*pi jest od początku..
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowy sącz
- Podziękował: 34 razy
Nierówność trygonometryczna
sin3x= sin pi/4
u=3x
sinu= sin pi/4
u=pi/4+ 2k*pi lub u=pi-pi/4 +2k*pi
3x= pi/4+2kpi lub 3x= pi_pi/4 +2k*pi
x= pi/12+ 2/3 k*pi lub x= pi/4+2/3 k*pi
No i wlasnie w tym przykladzie powyzej to 2kpi bylo od początku dodawanie do rownania
u=3x
sinu= sin pi/4
u=pi/4+ 2k*pi lub u=pi-pi/4 +2k*pi
3x= pi/4+2kpi lub 3x= pi_pi/4 +2k*pi
x= pi/12+ 2/3 k*pi lub x= pi/4+2/3 k*pi
No i wlasnie w tym przykladzie powyzej to 2kpi bylo od początku dodawanie do rownania
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Nierówność trygonometryczna
Zgadza się, ale \(\displaystyle{ u}\) już było wyliczone.karolo15 pisze:\(\displaystyle{ sin3x= sin \pi/4 \\
u=3x\\
sinu= sin \pi/4\\
u=\pi /4+ 2k*\pi \ lub \\
u=\pi-\pi /4 +2k*\ pi\\
3x= \pi /4+2k\pi \\
lub \\
3x= \pi - \pi/4 +2k*\ pi\\
x= \pi/ 12+ 2/3 k*\pi \\
lub\\
x= \pi/ 4+2/3 k*\pi}\)
No i wlasnie w tym przykladzie powyzej to 2kpi bylo od początku dodawanie do rownania
\(\displaystyle{ 2k\pi}\) dodano jak po lewej stronie jest \(\displaystyle{ 1x}\) czy w tym przypadku \(\displaystyle{ 1u}\)
Ostatnio zmieniony 11 sty 2009, o 00:05 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowy sącz
- Podziękował: 34 razy
Nierówność trygonometryczna
ale to jest bez sensu bo ja przeciez tez moge w tym przykladzie z nierownoscią wprowadzic zmienna u= pi/2 -x i wtedy jak bede robil ich sposobem to nie wyjdzie + 2pi* k tylko + k*pi
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowy sącz
- Podziękował: 34 razy
Nierówność trygonometryczna
no to chwila zamiast pi/2-x=x robie podstawienie u=pi/2-x
i mam u=pi/2-u + 2k*pi (bo teraz ponoc mozna) i dalej mam 2u= pi/2+2k*pi
u=pi/4+k*pi za u wstawiam i mam pi/2-x= pi/4+k*pi i co bym teraz nie robil zjadlem dwojke przy kpi
i mam u=pi/2-u + 2k*pi (bo teraz ponoc mozna) i dalej mam 2u= pi/2+2k*pi
u=pi/4+k*pi za u wstawiam i mam pi/2-x= pi/4+k*pi i co bym teraz nie robil zjadlem dwojke przy kpi