oblicz tg cos

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
fillet
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 9 sty 2009, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: krakow

oblicz tg cos

Post autor: fillet »

Witam bardzo proszę o pilną pomoc =)

Zad:
Oblicz:
tg (-135stopni)
cos (-315stopni)

z góry bardzo dziekuję
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

oblicz tg cos

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ tg(-135^{o})=tg(-135^{o}+180^{o})=tg(45^{o})=1\newline
cos(-315^{o})=cos(-315^{o}+360^{o})=cos(45^{o})=\frac{\sqrt2}{2}}\)
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

oblicz tg cos

Post autor: marcinn12 »

\(\displaystyle{ tg(-90-45)=ctg45=1}\)
\(\displaystyle{ cos(-360+45)=cos45= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
ODPOWIEDZ