Czemu tego zadania tak nie wolno zrobić

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
karolo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sącz
Podziękował: 34 razy

Czemu tego zadania tak nie wolno zrobić

Post autor: karolo15 »

Miałem takie zadanie sinx=tgx no i wiem, że to trzeba tak, że sinx=sinx/cosx i dalejk sinx*cosx - sinx=0 sinx(1-cosx)=0 no i rozpatrzyć przypadku gdy sinx=0 lub 1-cosx=0. Jednak na początku zrobiłem to tak: sinx=sinx/cosx sinx*cosx=sinx i podzielilem cale rownanie przez sin x i mialem cosx=1. Zauważyłem, że wyszło co innego i czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czemu nie wolno skrócić przez sinx jesli jest on po dwoch stronach i czy w ogole nie mozna tak skracać w rownaniach tryg?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Czemu tego zadania tak nie wolno zrobić

Post autor: Crizz »

Żeby podzielić równanie obustronnie przez sinx, musisz dodatkowo uwzględnić przypadek \(\displaystyle{ sinx=0}\) (bo przez 0 dzielić nie można). Gdybyś do otrzymanego wyniku dołączył rozwiązanie równania \(\displaystyle{ sinx=0}\), wyszłoby ci dokładnie to samo.
karolo15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: nowy sącz
Podziękował: 34 razy

Czemu tego zadania tak nie wolno zrobić

Post autor: karolo15 »

dzieki^^
ODPOWIEDZ