Witam, prosiłbym o naprowadzenie, jak takowa zadanie zacząć i wogóle rozwiązać, ponieważ mam z tego typu zadaniami pierwszy raz do czynienia, a chciałbym jes zrozumieć:)...Za pomoc bardzo dziękuję i nagradzam ...
\(\displaystyle{ tg(arctg3)-cos(arccos \frac{1}{2})}\)
działania z arcusami
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 18 wrz 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 7 razy
działania z arcusami
Arcusy są funkcjami odwrotnymi do zwykłych trygonometrycznych, czyli: \(\displaystyle{ \arccos x = a \iff \cos a = x}\)
\(\displaystyle{ \arctg x = a \iff \tg a = x}\) itd.
I ogólnie z definicji funkcji odwrotnej masz: \(\displaystyle{ f(f^{-1}(x))=x}\). Nie rozpisuje bo prosiłeś naprowadzić. Pamietaj, że w innych zadaniach jeszcze trzeba zwykle pamietac o dziedzinach i zbiorach wartości...
\(\displaystyle{ \arctg x = a \iff \tg a = x}\) itd.
I ogólnie z definicji funkcji odwrotnej masz: \(\displaystyle{ f(f^{-1}(x))=x}\). Nie rozpisuje bo prosiłeś naprowadzić. Pamietaj, że w innych zadaniach jeszcze trzeba zwykle pamietac o dziedzinach i zbiorach wartości...