Zadanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 165
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 23:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nowy sącz
- Podziękował: 34 razy
Zadanie z parametrem
Ma może ktoś na to pomysł? Dla jakich wartości parametru m każdy pierwiastek równania sinx=m jes też pierwiastkiem sin2x=m
Ostatnio zmieniony 7 sty 2009, o 14:33 przez karolo15, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Zadanie z parametrem
jest to układ równań więc można to zapisać np tak
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin 2x=m\\ \sin x=m\end{cases}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin 2x=\sin x}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin 2x=m\\ \sin x=m\end{cases}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \sin 2x=\sin x}\)