Narysuj wykres funkcji, podaj zbiór wartości i jej okres

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Narysuj wykres funkcji, podaj zbiór wartości i jej okres

Post autor: maise »

Narysuj wykres funkcji:
a) \(\displaystyle{ y= ft| \sin2x+ \frac{1}{2} \right|}\)
b) \(\displaystyle{ y= ft| \sin (x- \frac{2}{3}\pi) \right|-2}\)
podaj zbiór wartości oraz okres zasadniczy funkcji.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Narysuj wykres funkcji, podaj zbiór wartości i jej okres

Post autor: piasek101 »

a) \(\displaystyle{ y_{max}=|1+0,5|}\)

\(\displaystyle{ y_{min}=|-0,5+0,5|}\)

\(\displaystyle{ T=\frac{2\pi}{2}}\)

b) podobnie
maise
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1327
Rejestracja: 25 maja 2008, o 15:36
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 335 razy

Narysuj wykres funkcji, podaj zbiór wartości i jej okres

Post autor: maise »

Dziękuję. Czy mógłbyś wyjaśnić skąd się to wzięło?
ODPOWIEDZ