Oblicz wartość wyrażenia

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
quartz24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 6 sty 2009, o 16:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z drzewa

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: quartz24 »

\(\displaystyle{ tg^{2} ( 27.5^\circ )}\)
mam takie wyrażenie trygonometryczne i nie wiem jak sobie z nim poradzić potrzebuję metodę jak to policzyć?[/latex]
Ostatnio zmieniony 6 sty 2009, o 16:48 przez quartz24, łącznie zmieniany 1 raz.
macciej91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 15 mar 2007, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 10 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: macciej91 »

No jeżeli masz policzyć wartość, możesz znaleźć wartość tangensa dla 27.5 stopni w tablicach, lub skorzystać z wzoru na tangens kata połówkowego, który możesz znaleźć np. tu
quartz24
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 6 sty 2009, o 16:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z drzewa

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: quartz24 »

nie nie mam policzyć wartości tego kąta tylko policzyć tangens kwadrat kąta 27,5
i nie chodzi o to aby podnieść ten kąt do kwadratu tylko aby wyliczyć tangens kwadrat tego kąta już chyba jaśniej się nie da a co do tej wypowiedzi powyżej to jak to by było takie proste że z tablic to przecież nie wystawiał bym tego na forum bo co jak co ale z tablic to umiem korzystać
macciej91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 105
Rejestracja: 15 mar 2007, o 22:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 10 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: macciej91 »

Jak napisałem, szukasz w tablicach WARTOSCI tangens dla kata podanego. Wynosi on około 0.52. Podniesione do kwadratu daje w wyniku 0.27.
GenericNickname
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 18 wrz 2008, o 20:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 7 razy

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: GenericNickname »

Wzór na tangens połowy kąta: \(\displaystyle{ tg \frac{ }{2} = \sqrt{ \frac{1-cos }{1+cos } }}\) Więc \(\displaystyle{ tg^{2} \frac{\alpha}{2} = \frac{1-cos }{1+cos }}\). Teraz tylko wymodzić cosinusa wypada...
sardegna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 29 lis 2010, o 17:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rybnik

Oblicz wartość wyrażenia

Post autor: sardegna »

Mam ten sam problem co kolega i dokładnie to samo do obliczenia. Licząc wg wzoru na tangens połowy kąta wychodzi mi wynik 0,029. Mógłbyś ktoś to sprawdzić. Potrzebuje ten tangens do kolejnych wzorów wiec jeżeli obliczyłam go źle to całe moje obliczenia legną w gruzach. Proszę o pomoc
ODPOWIEDZ