Mam pewne wyrażenie, i obliczam dochodząc do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ \cos x=\frac{2}{\sqrt{4+b^{2}}}}\)
\(\displaystyle{ \sin x=\frac{-2}{\sqrt{4+b^{2}}}}\)
Jak znaleźć b?
Liczby zespolone obliczenia
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
Liczby zespolone obliczenia
\(\displaystyle{ \cos^2 x = \frac{4}{4+b^2} \\ \sin^2 x = \frac{4}{4+b^2}}\)
Dodając stronami: \(\displaystyle{ 1=\cos^2 x+\sin^2 x=\frac{8}{4+b^2} \iff 4+b^2=8 \iff (b-2)(b+2)=0}\), dalej dasz radę.
Dodając stronami: \(\displaystyle{ 1=\cos^2 x+\sin^2 x=\frac{8}{4+b^2} \iff 4+b^2=8 \iff (b-2)(b+2)=0}\), dalej dasz radę.