nie jestem pewien, czy to odpowiedni dział, ale mimo wszystko...prosze o pomoc, bo nie potrafie sobie poradzic z tym podpunktem:
Dane są punkty A=(-4, -2), B=(5, 4), C=(-1, 4). Uzasadnij, że jeśli \(\displaystyle{ m 0}\), to punkty A, b oraz punkt D=(-1, m) sąwierzchołkami trójkąta.
wierzchołki trójkąta
- sea_of_tears
- Użytkownik
- Posty: 1641
- Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Śląsk
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 548 razy
wierzchołki trójkąta
punkt D nie będzie tworzył z punktami A i B trójkąta gdy D będzie leżało na prostej AB
napiszę równanie prostej AB :
\(\displaystyle{ y=ax+b \newline
\begin{cases}
-2=-4a+b\\
4=5a+b
\end{cases}
\newline
-2-4=-4a-5a\newline
-6=-9a\newline
a=\frac{2}{3}\newline
b=\frac{2}{3}\newline
y=\frac{2}{3}x+\frac{2}{3}}\)
zatem żeby D tworzył trójkąt z A i B musi zachodzić :
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}x+\frac{2}{3}\neq y\newline
\newline
\frac{2}{3}\cdot (-1)+\frac{2}{3} m\newline
m\neq 0}\)
napiszę równanie prostej AB :
\(\displaystyle{ y=ax+b \newline
\begin{cases}
-2=-4a+b\\
4=5a+b
\end{cases}
\newline
-2-4=-4a-5a\newline
-6=-9a\newline
a=\frac{2}{3}\newline
b=\frac{2}{3}\newline
y=\frac{2}{3}x+\frac{2}{3}}\)
zatem żeby D tworzył trójkąt z A i B musi zachodzić :
\(\displaystyle{ \frac{2}{3}x+\frac{2}{3}\neq y\newline
\newline
\frac{2}{3}\cdot (-1)+\frac{2}{3} m\newline
m\neq 0}\)