Zbadaj z definicji liniową niezależność

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ŚwIeRsZcZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadaj z definicji liniową niezależność

Post autor: ŚwIeRsZcZ »

Niech wektory u, v, w, będą liniowo niezależne w V. Zbadaj z definicji liniową niezależność.

a)

\(\displaystyle{ \lbrace u+v , v+w , u+w \rbrace}\)

b)

\(\displaystyle{ \lbrace u-2v, v-2w , 3w \rbrace}\)

Za pomoc z góry dziękuję .
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Zbadaj z definicji liniową niezależność

Post autor: »

Ad a)
Załóżmy, że dla pewnych skalarów \(\displaystyle{ a,b,c}\) jest:
\(\displaystyle{ a(u+v) +b(v+w) +c (u+w) = 0}\)
Ta równość to tyle samo co:
\(\displaystyle{ (a+c)u+(a+b)v+ (b+c)w=0}\)
to zaś z liniowej niezależności wektorów \(\displaystyle{ u,v,w}\) oznacza, że:
\(\displaystyle{ a+c=a+b=b+c=0}\)
czyli \(\displaystyle{ a=b=c=0}\)
Stąd zaś już wniosek, że wyjściowe wektory są liniowo niezależne (bo jak pokazaliśmy, ich liniowa kombinacja daje wektor zerowy tylko, gdy wszystkie współczynniki kombinacji są zerami).

Drugi podpunkt analogicznie.

Q.
ŚwIeRsZcZ
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 232
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 121 razy
Pomógł: 1 raz

Zbadaj z definicji liniową niezależność

Post autor: ŚwIeRsZcZ »

analogicznie jednak mam problemy

\(\displaystyle{ a(u-2v)+b(v-2w)+c(3w)=0}\)

\(\displaystyle{ (a+b)v+(b+c)w+(a+c)=0}\) ?? chyba nie tak...
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Zbadaj z definicji liniową niezależność

Post autor: »

Nie wiem skąd wziąłeś tę drugą równość - trzeba przecież przekształcić tę pierwszą:
\(\displaystyle{ au+(b-2a)v+(3c-2b)w=0}\)

Q.
ODPOWIEDZ