mam wyznaczyc bazę dla takiego układu:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+3y+2z=0\\2x-y+3z=0\\3x-5y+4z=1 \end{array}}\)
czy ktos mógłby po kolei napisac jak to zrobic?
baza podprzestrzeni rozwiązań układu równań
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
baza podprzestrzeni rozwiązań układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+3y+2z=0 \\ 2x-y+3z=0 \\ 3x-5y+4z=1 \end{cases} \\
\begin{cases} x+3y+2z=0 \\ -7y-z=0 \\ -14y-2z=1 \end{cases} \\
\begin{cases} x+3y+2z=0 \\ -7y-z=0 \\ 0=1 \end{cases}}\)
układ nie posiada rozwiązań
\begin{cases} x+3y+2z=0 \\ -7y-z=0 \\ -14y-2z=1 \end{cases} \\
\begin{cases} x+3y+2z=0 \\ -7y-z=0 \\ 0=1 \end{cases}}\)
układ nie posiada rozwiązań
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice
baza podprzestrzeni rozwiązań układu równań
no tak, bo ma byc w ostatnim równaniu \(\displaystyle{ 3x-5y+4z=0}\) a nie 1, przepraszam, a teraz?? ;]
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
baza podprzestrzeni rozwiązań układu równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+3y+2z=0 \\ 2x-y+3z=0 \\ 3x-5y+4z=0 \end{cases} \\
\begin{cases} x+3y+2z=0 \\ -7y-z=0 \\ -14y-2z=0 \end{cases} \\
\begin{cases} x+3y+2z=0 \\ -7y-z=0 \\ 0=0 \end{cases} \\
\begin{cases} x=11\alpha \\ y=\alpha \\ z=-7\alpha \end{cases}}\)
Przestrzeń rozwiązań układu:
\(\displaystyle{ V=\{\vec{v}=(11\alpha,\alpha,-7\alpha), \mathbb{R} \} = \{\vec{v}= (11,1,-7) \}}\)
kandydat na bazę: \(\displaystyle{ (11,1,-7)}\)
Jest liniowo niezależny - nie jest wektorem zerowym.
Generuje przestrzeń (rozwiązań układu)
Baza:
\(\displaystyle{ B=(\vec{e}=(11,1,-7))}\)
\begin{cases} x+3y+2z=0 \\ -7y-z=0 \\ -14y-2z=0 \end{cases} \\
\begin{cases} x+3y+2z=0 \\ -7y-z=0 \\ 0=0 \end{cases} \\
\begin{cases} x=11\alpha \\ y=\alpha \\ z=-7\alpha \end{cases}}\)
Przestrzeń rozwiązań układu:
\(\displaystyle{ V=\{\vec{v}=(11\alpha,\alpha,-7\alpha), \mathbb{R} \} = \{\vec{v}= (11,1,-7) \}}\)
kandydat na bazę: \(\displaystyle{ (11,1,-7)}\)
Jest liniowo niezależny - nie jest wektorem zerowym.
Generuje przestrzeń (rozwiązań układu)
Baza:
\(\displaystyle{ B=(\vec{e}=(11,1,-7))}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 11 wrz 2008, o 20:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Katowice