Znaleźć odległość punktu P(2,3,1) od prostej zadanej parametrycznie \(\displaystyle{ \vec{r}= \vec{p}+ \mu\vec{q}}\) dla \(\displaystyle{ \vec{p}=(2,-1,3)}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{q}=(1,1,-2)}\)
Wszystko byłoby ok, gdyby nie ta prosta zadana parametrycznie. Nie rozumiem jaka to jest prosta w tym przypadku.
Prosta zadana parametrycznie . . . .
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 10 maja 2007, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 23 razy
Prosta zadana parametrycznie . . . .
A jeszcze jakas mała podpowiedź co dalej ?
Znalazłem wzorek na odległość punktu od prostej w przestrzeni, ale w tym wzorku \(\displaystyle{ d= \frac{|A x_{0}+B y_{0}+C z_{0}| }{ \sqrt{A^{2}+B^{2}+C^{2}} }}\) Potrzebne są A,B,C. Jak je znaleźć ? ?? ?
Znalazłem wzorek na odległość punktu od prostej w przestrzeni, ale w tym wzorku \(\displaystyle{ d= \frac{|A x_{0}+B y_{0}+C z_{0}| }{ \sqrt{A^{2}+B^{2}+C^{2}} }}\) Potrzebne są A,B,C. Jak je znaleźć ? ?? ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Prosta zadana parametrycznie . . . .
Ten wzorek dotyczył raczej odległości punku od płaszczyzny, pomijając to, że jest błędny.
Trzeba by znaleźć płaszczyznę, którą wyznacza dana prosta oraz punkt P i dopiero na niej coś kombinować (tzn. znaleźć prostą prostopadłą do danej, przechodzącą przez P i punkt przecięcia prostych).
Trzeba by znaleźć płaszczyznę, którą wyznacza dana prosta oraz punkt P i dopiero na niej coś kombinować (tzn. znaleźć prostą prostopadłą do danej, przechodzącą przez P i punkt przecięcia prostych).