układy równań jednorodnych

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pat_asdf_pat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 10 paź 2008, o 00:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

układy równań jednorodnych

Post autor: pat_asdf_pat »

rozwiązać układy równań jednorodnych
a) 4x - 6y =0
6x - 9y = 0

zastanawia mnie tylko odpowiedź:nieskończenie wiele rozwiązać, y = 2/3 x, x dowolne

czemu akurat x jest dowolne:)?
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

układy równań jednorodnych

Post autor: sea_of_tears »

może także być y dowolne, wtedy x jest uzależnione od y i wynosi \(\displaystyle{ x=\frac{3}{2}y}\)
ODPOWIEDZ