punkt przecięcia

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pat_asdf_pat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 10 paź 2008, o 00:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

punkt przecięcia

Post autor: pat_asdf_pat »

wyznaczyć punkt przecięcia
a) płaszczyn
1. + 2y - z - 5 =0 ,
2. + 2y + 2=0 ,
3. + y + z =0

b) prosych
1.: 1 - t, y=1, z=-3 + 2t ,
2.: x=s, y=3 - 2s , z=2-5s
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

punkt przecięcia

Post autor: Crizz »

W b wystarczy znaleźć takie s,t, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 1-t=s \\ 3-2s=1 \\ -3+2t=2-5s \end{cases}}\)
Wychodzi \(\displaystyle{ s=1,t=0}\), czyli punktem przecięcia prostych jest punkt \(\displaystyle{ (1,1,-3)}\).

[ Dodano: 30 Grudnia 2008, 09:43 ]
W a możesz odjąć stronami dwa pierwsze równania, otrzymasz \(\displaystyle{ z=-7}\). Teraz już drugie i trzecie równanie możesz potraktować jak układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
ODPOWIEDZ