Znaleźć dwoma sposobami rząd macierzy :
(a) wskazując minor maksymalnego stopnia
(b) doprowadzając do macierzy diagonalnej
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&1&0&1&1\\1&0&1&0&1\\0&1&-1&1&0\\1&1&0&0&0\end{array}\right]}\)
Znaleźć dwoma sposobami rząd macierzy
Znaleźć dwoma sposobami rząd macierzy
a) odp 3
spojrz się na macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1&0\\0&-1&1\\1&0&0\end{bmatrix}}\) . Wyznacznik tej macierzy jest równy 1, więc jest \(\displaystyle{ \neq}\) 0.
polecam sprawdzenie definicji minora i rzędu macierzy:D
b) macierz diagonalna to macierz kwadratowa,a ta macierz która jest dana kwadratowa nie jest. Do postaci trapezowej można ją jedynie doprowadzić
spojrz się na macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1&0\\0&-1&1\\1&0&0\end{bmatrix}}\) . Wyznacznik tej macierzy jest równy 1, więc jest \(\displaystyle{ \neq}\) 0.
polecam sprawdzenie definicji minora i rzędu macierzy:D
b) macierz diagonalna to macierz kwadratowa,a ta macierz która jest dana kwadratowa nie jest. Do postaci trapezowej można ją jedynie doprowadzić
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Znaleźć dwoma sposobami rząd macierzy
Może ktoś powiedzieć jak się liczy rząd macierzy tymi dwoma sposobami. Pierwszy sposób : minor to wiem jak się liczy tylko nie wiem o co tym chodzi , że trzeba wskazać minor maksymalnego stopnia niby jak tzreba dojsć do tego ile jest wierszy(kolumn) niezależnych Druga metoda : doprowadzając do macierzy diagonalnej to trzeba dołaczyć macierz jednostkową i doprawdzić do psoatci ze ta nasza macierz bedzie jednsotkowa ta druga macierz bedzie diagonalna ale jak okreslic rząd amcierzy tutaj Dobrze mówie wogóle?? Prosze wytłumaczyć mi jak liczy się rząd macierzy tymi sposobami Pozdrawiam
Znaleźć dwoma sposobami rząd macierzy
nie doprowadzisz tej macierzy do postaci macierzy jednostkowej bo to nie jest macierz kwadratowa. Przeanalizuj moj poprzedni post , w nim jest pelna informacja jak masz rozwiazac to zadanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Znaleźć dwoma sposobami rząd macierzy
może ktoś mi napisać rozwiązanie do punktu a , bo nie wiem skąd się to bierze oraz prosze napisac mi rozwiązanie do punktu b dla macierzy dla której da sie zastosowac ten sposób oraz na czym poelga ta metoda z macierzą schodkową Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 1 raz
Znaleźć dwoma sposobami rząd macierzy
Czy czasem nie powinno być :miodzio1988 pisze:a) odp 3
spojrz się na macierz:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1&0\\0&-1&1\\1&0&0\end{bmatrix}}\) . Wyznacznik tej macierzy jest równy 1, więc jest \(\displaystyle{ \neq}\) 0.
polecam sprawdzenie definicji minora i rzędu macierzy:D
b) macierz diagonalna to macierz kwadratowa,a ta macierz która jest dana kwadratowa nie jest. Do postaci trapezowej można ją jedynie doprowadzić
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 0&1&0\\1&-1&1\\1&0&0\end{bmatrix}}\) ??
- johanneskate
- Użytkownik
- Posty: 488
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 2 razy