równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Reynevan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 21 paź 2006, o 20:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 2 razy

równanie macierzowe

Post autor: Reynevan »

Rozwiązać podane równanie macierzowe wykorzystując operacje odwracania macierzy.

Prosze o jakieś objaśnienie, napisanie co mam zrobić bo nie wiem jak sie zabrać do tego

\(\displaystyle{ X\cdot\left[\begin{array}{cc}-1&1\\3&-4\end{array}\right]}\)=\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cc}-2&-1\\3&4\end{array}\right|}\)
miodzio1988

równanie macierzowe

Post autor: miodzio1988 »

masz układ : X*A =B(wprowadzmy sobie takie oznaczenia)

wyznaczasz: \(\displaystyle{ A^{-1}}\)
Mnozysz obie strony rownania przez : \(\displaystyle{ A^{-1}}\)
i masz układ:
X= B* \(\displaystyle{ A^{-1}}\). Z łatwością wyznaczamy X
ODPOWIEDZ