eliminacja gaussa. Sprawdzcie czy dobrze zrobiłem zadanie.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
raf123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

eliminacja gaussa. Sprawdzcie czy dobrze zrobiłem zadanie.

Post autor: raf123 »

Moje pierwsze zadanie z użyciem eliminacji gaussa przy macierzach więc chciałbym wiedzieć czy dobrze je zrobiłęm.

| 1 1 -1 3 | Do drugiego wiersza dodałem wiersz trzeci pomnożony przez 2.
| 4 2 1 1 | ~
|-2 1 -1-2|
| 3 1 3 1|

| 1 1 -1 3 | Do trzeciego wiersza dodałem wiersz pierwszy pomnozony przez 2.
| 0 4 -1 3 | ~
|-2 1 -1-2|
| 3 1 3 1|

| 1 1 -1 3 | Od czwartego wiersza odjełem wiersz pierwszy pomnożony przez 3.
| 0 4 -1 3 | ~
| 0 3 -3 4 |
| 3 1 3 1|

| 1 1 -1 3 |
| 0 4 -1 3 |
| 0 3 -3 4 |
| 0-2 6 -8|

1 * (\(\displaystyle{ -1)^{1+1}}\)
|1 -1 3|
|4 -1-3|
|3 -3 4|

I tą macierz 3x3 wyliczyłem metodą Sarussa (chodziło o obliczenie wyznacznika), można tak?

Ps. czy przy eliminacji gaussa można operować tylko wierszami czy również kolumnami?
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Pomógł: 99 razy

eliminacja gaussa. Sprawdzcie czy dobrze zrobiłem zadanie.

Post autor: Lukasz_C747 »

Masz błąd w pierwszym działaniu i źle rozwinąłeś wyznacznik. Ponadto pisze się "odjąłem" nie "odjełem"

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&1&-1&3\\4&2&1&1\\-2&1&-1&-2\\3&1&3&1\end{array}\right] ^{W_{2}-4W_{1}}_{W_{3}+2W_{1}}_{W_{4}-3W_{1}} ft[\begin{array}{cccc}1&1&-1&3\\0&-2&5&-11\\0&3&-3&4\\0&-2&6&-8\end{array}\right] ^{W_{3}+W_{2}}_{W_{4}-2W_{2}} ft[\begin{array}{cccc}1&1&-1&3\\0&-2&5&-11\\0&1&2&-7\\0&0&1&3\end{array}\right] ^{W_{2}+2W_{3}} ft[\begin{array}{cccc}1&1&-1&3\\0&0&9&-25\\0&1&2&-7\\0&0&1&3\end{array}\right] ^{W_{2}-9W_{4}} ft[\begin{array}{cccc}1&1&-1&3\\0&0&0&-52\\0&1&2&-7\\0&0&1&3\end{array}\right] ft[\begin{array}{cccc}1&1&-1&3\\0&1&2&-7\\0&0&1&3\\0&0&0&-52\end{array}\right]\\
ft|\begin{array}{cccc}1&1&-1&3\\4&2&1&1\\-2&1&-1&-2\\3&1&3&1\end{array}\right| = ft|\begin{array}{cccc}1&1&-1&3\\0&1&2&-7\\0&0&1&3\\0&0&0&-52\end{array}\right| = 1*1*1*(-52) = -52}\)


Zamiana wierszy/kolumn w wyznacznikach zmienia znak, ale uczyniliśmy to dwukrotnie, więc mamy równość między wyznacznikami.
raf123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

eliminacja gaussa. Sprawdzcie czy dobrze zrobiłem zadanie.

Post autor: raf123 »

dzięki.

Ale mam pytanie , jeśli otrzymam macierz 3x3 to mogę ją odrazu wyliczyć z sarussa?
agulka1987
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3090
Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 879 razy

eliminacja gaussa. Sprawdzcie czy dobrze zrobiłem zadanie.

Post autor: agulka1987 »

raf123 pisze:dzięki.

Ale mam pytanie , jeśli otrzymam macierz 3x3 to mogę ją odrazu wyliczyć z sarussa?
Tak możesz, a jezeli chodzi o wczesniejsze pytanie dotyczace operacji to przy eleminacji Gaussa wykonujemy operacje wyłącznie na wierszach.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

eliminacja gaussa. Sprawdzcie czy dobrze zrobiłem zadanie.

Post autor: JankoS »

agulka1987 pisze:Tak możesz, a jezeli chodzi o wczesniejsze pytanie dotyczace operacji to przy eleminacji Gaussa wykonujemy operacje wyłącznie na wierszach.
O ile mnie pamięć nie zawodzi, to można i na kolumnach.
Coś o tym pisał Kolega .
raf123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

eliminacja gaussa. Sprawdzcie czy dobrze zrobiłem zadanie.

Post autor: raf123 »

Dziekuje wszystkim za pomoc , przeliczyłem jeszcze raz to i właśnie wyszedł mi wyznacznik = -52.

Jeszcze mam jedno pytanie , jeśli mam wyliczyć rząd macierzy to wyliczam wyznacznik i jesli jest różny od 0 to np. w tym konkretnym przypadku rząd macierzy = 4? tak?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

eliminacja gaussa. Sprawdzcie czy dobrze zrobiłem zadanie.

Post autor: JankoS »

raf123 pisze:Dziekuje wszystkim za pomoc , przeliczyłem jeszcze raz to i właśnie wyszedł mi wyznacznik = -52.

Jeszcze mam jedno pytanie , jeśli mam wyliczyć rząd macierzy to wyliczam wyznacznik i jesli jest różny od 0 to np. w tym konkretnym przypadku rząd macierzy = 4? tak?
W tym wypadku wyznacznika nie trzeba liczyć. Rząd macierzy jest równy liczbie niezerowych wierszy "ostatniej" macierzy.
Jeżeli macierz jest nieosobliwa, to wyznacznik macierzy jest równy - co do wartości bezwzględnej - śladowi "ostatniej" macierzy.
raf123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 14 gru 2008, o 18:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

eliminacja gaussa. Sprawdzcie czy dobrze zrobiłem zadanie.

Post autor: raf123 »

JankoS

Czyli w tym przypadku
a) 2 2 2
1 1 1
4 4 4

Rząd jest równy 3 ? i nie trzeba wyznaczać wyznacznika?

b) 2 1 3 6
1 0 1 2
3 1-4 8

W tym wypadku należy wyliczyć wyznacznik tak? I jeśli wyznacznik bedzie = 0 to trzeba wziąść macierz o 1 stopien mniejszą i liczyć wyznacznik?

c) 1 -1 1 2
2 -2 2 4
0 0 0 1
1 1 -1-2

W tym wypadku tak jak w b) należy liczyć wyznacznik ?

Kurde , bo nie rozumiem tego do końca...

Aha! i jak mam macierze kwadratowe to moge wyliczyć rozwinięciem Laplace'a , a w przypadku np 4x5 musze wyliczyć z eliminacji Gaussa tak?
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

eliminacja gaussa. Sprawdzcie czy dobrze zrobiłem zadanie.

Post autor: JankoS »

Czyli w tym przypadku
a) 2 2 2
1 1 1
4 4 4
Pisałem o "ostatniej" macierzy w eliminacji Gaussa (schodkowej lub trójkątnej w przypadku macierzy kwadratowej. Wyznacznik powyższej macierzyjest równy 0. Ta macierz jest rzędu pierwszego.
b) Nie liczy się wyznacznka z macierzy niekwadratowej.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}2&1&3&6\\1&0&1&2\\ 3&1&-4&8\end{array}\right] ft[\begin{array}{cccc}0&1&1&2\\1&0&1&2\\ 0&1&-7&2\end{array}\right] ft[\begin{array}{cccc}1&0&1&2\\0&1&1&2\\ 0&1&-7&2\end{array}\right] ft[\begin{array}{cccc}1&0&1&2\\0&1&1&0\\ 0&0&-8&2\end{array}\right]}\)
Ta macierz jest rzędu trzeciego.
c)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&-1&1&2\\2&-2&2&4\\ 0&0&0&1\\1&1&-1&-2\end{array}\right] ft[\begin{array}{cccc}1&-1&1&2\\0&0&0&0\\ 0&0&0&1\\0&2&-2&-4\end{array}\right] ft[\begin{array}{cccc}1&-1&1&2\\0&2&-2&-4\\ 0&0&0&1\\0&0&0&0\end{array}\right]}\)
Ta macierz jest rzędu trzeciego.
chmarus13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 17 sty 2012, o 14:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 2 razy

eliminacja gaussa. Sprawdzcie czy dobrze zrobiłem zadanie.

Post autor: chmarus13 »

agulka1987 pisze:
raf123 pisze:dzięki.

Ale mam pytanie , jeśli otrzymam macierz 3x3 to mogę ją odrazu wyliczyć z sarussa?
Tak możesz, a jezeli chodzi o wczesniejsze pytanie dotyczace operacji to przy eleminacji Gaussa wykonujemy operacje wyłącznie na wierszach.
wybaczcie ze odświeżam ale moje pytanie brzmi czy przy eliminacji gaussa robimy operacje tylko na wierszach czy na kolumnach tez mozna?
ODPOWIEDZ