wektory równoległe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pat_asdf_pat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 10 paź 2008, o 00:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

wektory równoległe

Post autor: pat_asdf_pat »

dla jakich parametrów p,q wektory a = (1-p, 3, -1) b= (-2, 4-q, 2) są równoległe
czy chodzi o to, by ilorazy poszczególnych wartości ax - bx, ay - by, az - bz były sobie równe
jak jest z prostopadłością?
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

wektory równoległe

Post autor: Emiel Regis »

Równoległe są wtedy gdy jeden pomnożony przez stałą da drugi, a prostopadłe gdy ich iloczyn skalarny wynosi zero.
pat_asdf_pat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 10 paź 2008, o 00:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 16 razy

wektory równoległe

Post autor: pat_asdf_pat »

tak, to wiem,,,tylko jak odnieść to do tego zadania?
Awatar użytkownika
Emiel Regis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1495
Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 225 razy

wektory równoległe

Post autor: Emiel Regis »

Dokładnie tak jak napisałem. Pytamy się czy istnieje jakaś stała np k, dla której zachodzi:

\(\displaystyle{ a = k b\\
(1-p,3,-1)=(-2k,(4-q)k,2k)}\)


Jeśli da się ją dobrać to a i b są równoległe. Tutaj widać, że przy odpowiednich p oraz q da się znaleźć k. Przyrównaj wspolrzedne i rozwiaz układ równań ze wzgledu na p, q, k.
ODPOWIEDZ