Witam.
Czy mogę rozwiązać w ten sposób równanie macierzowe:
A*X+B=C
rozwiązanie:
A*X+B=C /*\(\displaystyle{ A ^{-1}}\)
\(\displaystyle{ A ^{-1}*A*X+B= A ^{-1}*C}\) // Tu moje pytanie; czy mogę skrócić A z \(\displaystyle{ A ^{-1} ?}\)
\(\displaystyle{ X= A ^{-1}*C +B}\)
równanie macierzowe - przekształcanie
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
równanie macierzowe - przekształcanie
Najpierw powinno nastąpić zmiennej B na prawą stronę, a potem wymnożenie przez odwrotność A. Tak można skrócić.
\(\displaystyle{ A*X+B=C \\ A*X=C-B \\ X=A^{-1} * (C-B)}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ A*X+B=C \\ A*X=C-B \\ X=A^{-1} * (C-B)}\)
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 13 gru 2008, o 15:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 18 razy
równanie macierzowe - przekształcanie
Mam jeszcze jedno pytanie; co robię źle:
mam macierz \(\displaystyle{ A = ft[\begin{array}{cc}1&1\\1&2\end{array}\right]}\)
-liczę macierz dopełnień
-liczę transponowaną macierz dopełnień
-liczę macierz odwróconą czyli:
\(\displaystyle{ A ^{-1} = ft[\begin{array}{cc}2&-1\\-1&1\end{array}\right]}\)
Czyli jeśli teraz pomnożę te macierze \(\displaystyle{ A^{-1}*A}\) to powinno mi wyjść 0. Jednak tak nie jest, dlaczego?
mam macierz \(\displaystyle{ A = ft[\begin{array}{cc}1&1\\1&2\end{array}\right]}\)
-liczę macierz dopełnień
-liczę transponowaną macierz dopełnień
-liczę macierz odwróconą czyli:
\(\displaystyle{ A ^{-1} = ft[\begin{array}{cc}2&-1\\-1&1\end{array}\right]}\)
Czyli jeśli teraz pomnożę te macierze \(\displaystyle{ A^{-1}*A}\) to powinno mi wyjść 0. Jednak tak nie jest, dlaczego?